Het identiteitsprobleem van Marokkaanse overlastgevende jongeren

Naar aanleiding van een bericht op de Volkskrant, heb ik de volgende mening daarover:

Racisme is hier niet echt het probleem. Als Marokkaan weet ik dat Marokkaanse jongeren (niet allemaal natuurlijk) die hier geboren en opgegroeid zijn, een groot identiteitsprobleem hebben. Marokkaanse meisjes die ze dan zien omgaan met bijvoorbeeld een Surinaamse jongen die geen moslim is, zien deze jongeren als ‘verraad’ en belediging voor hun vertroebelde Marokkaanse identiteit. Het probleem met hun Marokkaanse identiteit is dat ze zelf niet eens begrijpen of weten wat het inhoudt. Daarnaast is die ‘Marokkaanse identiteit’ die ze hebben eigenlijk een identiteitscrisis en om die reden, heb ik het vertroebeld genoemd. Hun gedrag krijgt weliswaar een raciaal tintje, maar van oorsprong heeft het te maken met de gekrenktheid van hun identiteit waar ze zelf mee worstelen.

Voor deze straatjongeren is hun ‘Marokkaanse’ identiteit hun drive en vorm van erkenning van bestaan. Als dus een andere Marokkaan niet net als hen ‘trots’ is op zijn eigen identiteit (zo interpreteren die hangjongeren dat), dan voelt dat voor henzelf als een rechtstreekse belediging en aanval op hun eigen identiteit (lees: bestaansrecht).

Stel dat ze anders waren, zoals bijvoorbeeld jongeren die meer religieus ingesteld zijn, dan zouden ze die zwangere Marokkaanse vrouw weliswaar niet belagen of lastigvallen, maar wellicht – afhankelijk van wat voor soort stroming binnen de islam die ze volgen -, haar dan veroordelen voor het feit dat ze omgaat met een Surinamer die geen moslim is.

Iedereen heeft kant en klaar een oordeel over iets en daar is er niets mis mee. Afhankelijk van hoe je in je persoonlijkheid ingesteld bent, bepaalt hoe je omgaat met dat oordeel.

Badr Youyou

Advertenties