De moslims van Ter Apel

Zoals men via het nieuws mee heeft kunnen vernomen, hebben er een honderdtal of meer uitgeprocedeerde asielzoekers in de buurt van Ter Aapel tenten opgezet. Ze hebben te kampen met tekort aan elementaire behoeften en zijn afhankelijk van de giften van mensen die een hart hebben.

Dit probleem wil ik graag aan de kaak stellen bij de moslims, want ik heb het gevoel dat er hier te weinig aandacht aan wordt besteedt. De asielzoekers die daar zitten zijn vrijwel allemaal moslims en ze vrezen voor hun leven als ze terug moeten keren naar hun landen. Dit is een zaak die ons moslims aangaat en waarbij we een stokje voor op moeten steken. Ieder moslim die dit leest zal meestal bij de tweede of derde generatie moslims horen. Voornamelijk Marokkanen en Turken weten al genoeg hoe erbarmelijk het leven was van hun vaders die voor het eerst in Nederland kwamen wonen. Hun levensomstandigheden waren niet al te rooskleurig. Sommigen hebben zelfs in schuren geslapen of gelogeerd bij niet-moslims die hen met open armen hebben ontvangen.

Vandaag de dag doen er een grote groep niet-moslims uit empathie en humanitaire redenen hun best om die asielzoekers te helpen. Wij moslims die dagelijks op het internet elkaar ‘broeders’ en ‘zusters’ noemen bij elke reactie, zouden wij nu onszelf moeten bewijzen door die twee termen in daden uit te voeren. Onze broeders en zusters zitten in tenten op een veld waar ze tot nu toe nog geluk hebben dat het zomer is. Niet-moslims uit verschillende streken in het hele land zorgen er voor dat er zelfs een arts als vrijwillige daar naar toe gaat. Ze vragen om hulp zoals vervoer om een vrijwillige huisarts te vervoeren. Ze brengen daar dekens, jerrycans en basismiddelen om die mensen daar te helpen. Helaas, mis ik deze ijverigheid bij mijn medegelovigen, maar begrijp me niet verkeerd. Ik heb eerder onderstaande link naar mijn contacten op Facebook verstuurd en alle lof en dank zij God schat ik dat 80 procent het verzoek hebben geaccepteerd en dat waren meestal moslims. Dus al-hamdulillah (lof zij God) het is niet rampzalig als het lijkt. Daarnaast kan het ook zijn, dat diegenen die het verzoek afgewezen hebben, al hulp hebben aangeboden op een andere manier of wat dan ook. Maar de kern van mijn boodschap is dat we hier meer aandacht aan moeten besteden dat er tot nu toe is gedaan.

Dit is onze beproeving. Dat we onszelf bewijzen dat we ons geloof uiten door die broederschap na te komen… Ik wil die ijverigheid zien die wij van ons geloof hebben geleerd. Onze profeet – vrede zij met hem – heeft zijn best gedaan om armoede en onrechtvaardigheid te bestrijden. Een van zijn beste metgezellen Omar – moge de Here tevreden met hem zijn – heeft een keer gezegd: ‘Als armoede een gedaante had van een mens, dan had ik hem nu geëlimineerd. Armoede is de oorzaak van veel ellende op de wereld. Het weerhoudt mensen om zichzelf te onderwijzen, te ontwikkelen en om te hunkeren naar een waardige bestaansrecht.

Ieder moslim die dit nu leest zit ongetwijfeld in zijn huis te genieten van de warmte en de comfort van de simpele dingen die voor hem heel erg vanzelfsprekend lijken. Hetzij een kopje thee wat je drinkt of de tv die voor je aanstaat terwijl je dit leest, of het eten wat je moeder of je partner… die ze je uit liefde heeft gediend. Deze scenario die voor iedereen zo doodnormaal is omdat het iets is wat we gewend zijn en waar onze ouders hard voor geknokt hebben om het zo ver te krijgen, is helaas voor onze broeders en zusters in Ter Apel een verre droom waar zij misschien niet over durven te dromen. Ze zitten in tenten met grote onzekerheid. Moge God je behoeden van die onzekerheid. Jij en ik bidden en hunkeren voor het paradijs na onze dood, maar onze broeders en zusters in die tenten hunkeren naar het ‘paradijs’ waar jij en ik nu al in leven.

Geliefde broeders en zusters. Ik vraag niet veel van u behalve dat u aandacht besteedt aan onderstaande link en dat u een bijdrage, al is het maar van 2 euro overmaakt. Voor ons gevoel is die twee euro te weinig, maar in de weegschaal bij God weegt het zwaar. Daarmee heb je je hart verzacht en die van een medebroeder en zuster van jou.
Een broederlijk verzoek om op de knop ‘delen’ te drukken en deze informatie door te sturen aan je kennissen. Een ieder die dankzij jou 2 euro overmaakt, wordt door God geschreven op het boek van je daden alsof jij zelf die 2 euro hebt uitgegeven. Het verkrijgen van beloningen van God liggen voor het rapen.

En wie zelf helemaal geen geld heeft omdat hij te kampen heeft met genoeg problemen, zijn of haar aandeel is al verricht door de goede wil en intentie. Je intentie wordt door de Alziende beloond al voordat je in je portemonnee ging kijken of je nog wat centen. Anderzijds wordt beloond door je medebroeders en zusters te informeren over dit onderwerp.

U kunt uw bijdrage (mag zo hoog of laag zijn als u zelf wenst) storten op:
ING reknr: 5265491
Stichting Vredesburo
Plaats: Eindhoven
Grote Berg 41

Moge God Zijn vrede laten heersen op iedereen die een greintje goedheid in zijn hart heeft, ameen.
Badr Youyou

Advertenties