Anders Breivik wil de wereld redden.

Je hoeft niet per se ontoerekeningsvatbaar te zijn om zo’n grote misdaad te plegen. Iemand is in staat om het vermogen te hebben zichzelf voor de gek te houden waardoor hij een illusie creëert om het als zijn ‘waarheid’ te beschouwen. Als je genoeg literatuur tegenkomt waarin wordt geschreven dat iets een gevaar is zoals in dit geval de #islam dan ga je steeds een doemscenario creëren waarin je echt gaat geloven dat de tsunami van de islam zal Europa veroveren en dat de moslims Westerlingen gaan afslachten zodra ze de macht hebben overgenomen. Deze illusie gaat je dan dwingen om dus jezelf onder druk te zetten.

Hitler heeft precies hetzelfde gedaan. Hij geloofde in de illusie dat joden de oorzaak van alle ellende zijn. Dat gaf hem de drijfveer om zijn misdaden door te zetten. Was Hitler wel of niet toerekeningsvatbaar? Dit is een kwestie van het gene waar je van overtuigd zijn. De Amerikaanse piloten die de atoombom op Hiroshima en Nagasaki hebben gegooid wisten dat de bommen zouden de twee steden uitroeien, inclusief alle kinderen, baby’s, vrouwen en bejaarden die er in wonen. Toch deden ze dat vanuit de overtuiging dat ze de wereld van de Japanse expansie te willen redden… De vraag is dus in hoever kan je beoordelen dat iemand wel of niet toerekeningsvatbaar is.

Wat we wel zeker is is dat types zoals Anders Breivik geloven in de illusie dat ze een missie hebben. Hij ziet zichzelf als een soort messias, een belangrijk persoon en kent zichzelf eigenschappen toe van een ‘held’. De twee foto’s die ik hier heb gebruikt van Anders Breivik waarin hij gekleed is als een marinier en een belangrijke militaire bevestigt een beetje wat ik bedoel. Hij heeft deze foto’s zelf gemaakt waarin hij zichzelf erin schetst als een ‘held’. Voorzover ik weet, heeft hij geen militaire achtergrond of wat dan ook, maar toch ziet hij zichzelf wel als een grootheid. Hij gelooft nog net niet dat hij superman is, maar wel een man met een grote missie. Dezelfde ‘waan’ had ook Hitler over zichzelf en dacht dat hij de  nieuwe wereldredder gaat worden.

Meer over Breivik:

Wat een ‘opluchting’ dat Breivik geen Marokkaan is

Het doemdenken van Anders Breivik

Badr Youyou

Advertenties