Jezelf blijven is niet zo makkelijk als je denkt

Het is helaas voor velen niet een vanzelfsprekendheid om zichzelf te zijn. Als iemand met weinig zelfvertrouwen is opgegroeid en met een te negatief/ laag zelfbeeld opgegroeid is, dan is hij niet zo vol van zichzelf en zal ook niet zijn gevoel kunnen vertrouwen om van daaruit te handelen.

Velen hebben van jongs af aan door een ‘verkeerde’ opvoeding niet geleerd zichzelf te vertrouwen en dus ook niet zichzelf te kunnen blijven, maar ze hebben eerder het gedrag gekopieerd van anderen en die als voorbeeld overgenomen om geaccepteerd te worden.

Velen kunnen dat gedrag niet makkelijk afleren omdat ze er mee zijn opgegroeid. Door het gebrek aan zelfvertrouwen en onzekerheid, gaan ze er vanuit dat als ze zichzelf zijn dat ze juist verkeerd gaan handelen. Want toen ze kinderen waren werden ze op elke fout die ze maakten door hun opvoeders aangesproken. Als ouders hun kinderen schuld aanpraten en elke dag verwijten, dan gaan deze kinderen ook nog geloven dat wat zij zelf willen doen ‘fout’ is en dus moeten ze het doen zoals anderen het doen.

Het moraal van het verhaal: veroordeel en verwijt mensen niet als ze niet zichzelf kunnen zijn. Het is makkelijk om ze daarop aan te spreken en je te irriteren als ze zich anders gedragen dan je had verwacht. Het beste advies wat ik kan geven is toon geduld, gebruik wijsheid, win hun vertrouwen, spreek ze aan als ze iets fout doen met tact. Wijs niet met de vinger, maar spreek ze op een manier aan dat ze niet het gevoel moeten krijgen dat je ze ‘afwijst’. Iemand met gebrek aan zelfvertrouwen voelt zich snel gekwetst en aangesproken en ziet de zaken niet in perspectieven.

Badr Youyou

Advertenties