Dit is een moslim die je graag als buurman wilt

Onderstaande documentaire is echt er een die ik van harte aanraad. Het geeft je een helder beeld over de eerste generatie Marokkanen. Maar wat deze documentaire nog bijzonder maakt is dus de wijsheid van de spreker dhr Abdeslam. Af en toe moest ik echt een traantje wegpinken. Hij straalt rust en vrede uit.

Het andere wat zo bijzonder is aan hem is dat hij een vrome en oprechte man is die zijn geloof duidelijk heeft begrepen. Zeer geïntegreerd met de Belgen. Je ziet met hoeveel lof en respect hij spreekt over de Belgen die hem destijds ontvingen en hem geholpen hebben. Ook het gedeelte waarin hij over een pater verteld waarmee hij veel contact heeft gehad moet je niet missen.

Dhr Abdeslam is een oprechte moslim die geen haat koestert en geen vijandigheid uitstraalt. Hij pleit voor de integratie van Marokkanen in België en vindt het zo jammer dat er nu veel scheidingen zijn tussen de bevolkingsgroepen. Ook maakt hij zich zorgen over de jeugd van tegenwoordig.

Moslims van zijn soort mis ik in de tweede en derde generatie moslims van nu. Vandaag de dag is er een beeld gecreëerd dat een ‘ware’ moslim is diegene die alles wat met het Westen te maken heeft verafschuwd, afstand er van houdt en zogenaamde ‘loyaliteit’ moet zoeken bij de gelovigen tegen de ‘ongelovigen’. Het salafisme van Saoedi-Arabië heeft niet alleen het beeld van de islam verpest, maar ook die van de moslims die hetzelfde voorbeeld volgen van de islam zoals die van dhr Abdeslam. Wanneer ik op het internet lees hoe sommige zogenaamde praktiserende moslims praten, lijkt het of ze in een land leven van oorlog (dar al harb). Ze hebben allemaal boeken gelezen zoals Al‐Wala’ wa’l‐Bara’ en schijnen die bijna uit hun hoofd te kennen bij wijze van. Door deze mentaliteit lijkt wel of de islam vervreemd is dan hoe andere moslims de islam mee hebben gekregen.

In de hele documentaire hoor je dhr Abdeslam niet praten over ‘ongelovigen’. Hij maakt geen onderscheid tussen mensen of wat dan ook. Integendeel; hij voelde zich thuis bij de Belgen en vooral als je hem hoort praten over die ene pater, dan sta je echt stil bij wat hij zegt. Schuif de balk van de video naar 18.10 tot 20.30, dan zul je goed begrijpen wat ik bedoel. Zijn gedrag herken ik bij veel eerste generatie vaders die in de jaren zestig en zeventig veel beter omgingen met niet-moslims, dan hoe het nu er aan toe gaat. Destijds was er geen probleem van discriminatie en verdeeldheid, geen Marokkaanse hangjongeren of salafisten (pas sinds de jaren negentig) die zich verzetten tegen alles wat met integratie of met niet-moslims te maken heeft.

Diep respect voor dhr Abdeslam en voor de mensen van zijn generatie. Dit soort moslims wil ik graag op de voorgrond zien. Ik raad de lezer nogmaals aan om deze documentaire te zien en trek vooral leringen uit de wijsheden van dhr Abdeslam. Moge God van hem een voorbeeld maken voor onze jeugd.

Badr Youyou

Advertenties