De hand van Tarik Kanaan

De hand van martelaar Tarik Kanaan vastgehouden door de strijder Mazin Al-Amr

Moslims die bidden en Godvrezend zijn, spreken elke dag tientallen keren de zogeheten shahada (geloofsbelijdenis) uit en dat doen ze o.a. wanneer ze de vijf gebeden aan het verrichten zijn, de zogeheten salaat. Maar vaak ook als ze ziek zijn en helemaal als ze op sterven liggen of wanneer ze in levensgevaarlijke situaties verkeren of wanneer ze het vermoeden hebben dat ze gaan sterven.

De shahada spreek je als volg uit:

‘Ik getuig dat er geen god bestaat behalve God en ik getuig dat Mohammed Zijn boodschapper is!’

Wanneer een moslim dus weet dat hij gaat sterven, dan hijst hij tegelijkertijd de wijsvinger van zijn rechterhand zoals op de tweede foto waarin een moslima de shahada aflegt.

Dit is wat Tariq Kanaan is overkomen toen donderdag (26 juli) het Syrische leger intensief aan het bombarderen was in het dorpje Kimam. Hij werd getroffen door een bom. Het gevolg is dat zijn rechterhand van de rest van zijn arm werd afgerukt. Je kan aan de houding van zijn wijsvinger zien dat hij tijdens de beschietingen duidelijk de shahada was aan het afleggen toen hij gedood werd.

Tariq Kanaan is gestorven als een martelaar. De strijder Mazin Al Amr houdt de hand vast terwijl hij God gedenkt.

Het nieuws uit Syrië volg ik op de voet. Honderden foto’s heb ik gezien en deze is tot op heden een van de meest indrukwekkende foto’s die ik gezien heb.

Onderaan zie je op de video de twee martelaren Tarik Kanaan (De tweede man aan de rechterkant van de kijker) en Mohammed Al Amr (Linkerkant van de kijker). Je ziet op een gegeven moment de rechterarm van Tarik Kanaan die afgerukt is zonder zijn hand en een gedeelte van zijn voorarm.

Tarik Kanaan is 25 jaar oud en hij is de enige zoon van een gezin met zes dochters. Zijn vader is een jaar geleden opgepakt, maar sindsdien hebben ze nooit meer iets van hem vernomen. Tarik Kanaan liet verder 2 kinderen achter: Ziyad (4 jaar) en Mohammed (2 jaar) en zijn vrouw die momenteel zwanger is.

Moge God de ziel van Tariq Kanaan de hoogste plek geven in de hemel en dat zijn martelaarschap de sleutel wordt tot de overwinning van de rechtvaardigheid in Syrië.

De martelaar Mohammed Al Amr die naast hem ligt is 29 jaar en hij liet 2 kinderen achter: het meisje Gharam (3 jaar) en een jongen: Uday (2 jaar). Mohammed Al Amr heeft een wees geadopteerd genaamd Abdullah Al Arraby (6 jaar). Dit jongentje verloor zijn ouders vorig jaar die ook gedood werden door het regime van Assad. Helaas is zijn geadopteerde vader Mohammed Al Amr nu ook gedood.

Nu het ramadan is, grijp deze kans om veel gebeden te maken voor de martelaren in Syrië. Moge God de gebeden van iedereen verhoren.

Badr Youyou

Advertenties