Just drop it, please!

Ik blijf dit herhalen: neem niet te veel hooi op je vork. Neem de mening van andere mensen serieus, maar laat deze niet je leven bepalen. Het kan als aanvulling je leven verrijken, maar laat het niet je leven invullen. Als je jezelf er op betrapt dat je je laat beïnvloeden door de mening van anderen bij alles wat je doet, dan betekent het dat je meer waarde hecht aan hoe mensen over je denken, dan hoe jij zelf je leven wilt leiden.

Wees af en toe ‘brutaal’ en zeg gewoon ‘nee’. Wees niet bang voor dat angstig gevoel dat je de ander teleurstelt. Je bent zeker bang voor die teleurstellende blikken van die persoon en die wil je graag niet zien. Pas daar voor op. Dat is een angst die in je achterhoofd schuilt en jou constant behoed van een ‘gevaar’ die er niet is. Durf dus af en toe ‘nee’ te zeggen.

Neig niet perfectionistisch te zijn. Iets mag best scheef staan namelijk. Niet alles in huis moet tot in de details schoon zijn. Als je neigt alles zoveel mogelijk perfect te krijgen, dan heb je last van perfectionisme. Neem niet te veel hooi op je vork. Hoe perfect je het ook wilt doen, echte tevredenheid zul je niet bereiken. Er zal altijd een knagend gevoel achterblijven dat steeds zegt dat het nog niet helemaal perfect is. Perfectionisme voedt je angst en stimuleert die influisteringen zoals ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik en een kluns’ ‘ik verpest het altijd’, ‘ik ben een prutser’, ‘ik maak er een zooitje van’, ‘ik doe het niet goed’ et cetera.

Als deze gedachten of andere gedachten die er op lijken soms in je opkomen, dan weet je bij dezen dat het denkfouten zijn die je als ‘overtuiging’ hebt aangenomen. Ze zijn je valkuilen en je grootste vijandige gedachten tegelijk. Je bent je vijand van jezelf en dus is dit je grootste opdracht ooit in je leven, namelijk om hier tegen te vechten. Want die denkfouten ontnemen jouw lust voor het leven weg. Ze belemmeren je om initiatieven te nemen, om te durven kritische vragen te stellen en om op te komen voor jezelf. Ze maken je ernstig zenuwachtig bij alles wat je wilt doen en ze zorgen er uiteindelijk voor dat jij de klos bent. Want doordat je graag te veel hooi op je vork neemt, zullen mensen daar aan wennen en dus telkens uit gemakzucht jou dingen laten doen die zij zelf hadden moeten doen. Want ze weten namelijk dat jij nooit ‘nee’ zegt, dus vragen ze je telkens weer om een gunst. Jouw knikkende ‘ja’, maakt hen gemakzuchtig.

Door te doen wat anderen van je vragen zoek je stiekem toch naar waardering en respect voor je inspanning. Je wilt dat ze je erkennen, dat ze inzien dat je wel deugt en een goede mens bent. Just drop it, please. Nobody gives a fuck!

Mensen zullen je wel aardig vinden en leuk doen tegen je, maar je zult merken dat wanneer jij hen nodig hebt, dat zij niet altijd voor je klaar staan. Zij zullen wel jou vertellen dat ze geen tijd hebben of dat ze gewoon ‘nee’ tegen je zeggen. En ja, wat gebeurt er dan? Dan merk je dat je toch weer alles zelf moet doen en dus alweer niet op anderen moet rekenen. Op zo’n moment heb je het gevoel dat je dan in een draaikolk zit. Je zakt even weg, want je beseft dat je ‘alleen’ bent. Je beseft dat mensen niet inzien hoe goed en hoe aardig je bent. Zelfs een ‘bedankje’ komt bij sommigen niet eens uit hun mond. Dat komt bij je hard aan hé? Juist… so just drop it! Want voor je het weet, zit je daar met vermoeide ogen, slapeloze nachten, pijn in je rug en andere lichamelijke klachten, drukke schema’s, zenuwen die door je lijf gieren, angsten en geen tijd kunnen hebben voor jezelf. Je geniet minder van je leven en je hebt het gevoel dat je geboren bent om alleen maar in dienst te zijn van anderen.

Bevrijd jezelf uit je eigen ‘gevangenis’

Als dit het leven is wat je wilt, ga dan vooral je gang. Maar ik zeg het je nu: ‘je bent alleen jezelf aan het kwellen en je zult hiermee niets bereiken. Jouw ijdele hoop zal je nergens naar toe leiden. Echte tevredenheid, zal je met dat gedrag niet bereiken. Zaligheid zit in jezelf en niet in het tevreden stellen van anderen. Als je iets voor hen wilt doen, doe dat dan enkel vanuit een onbaatzuchtige uitgangspunt. Het moet niet ten koste gaan van je eigen gezondheid. Ook niet van de dingen die je allang had moeten doen, maar die je hebt uitgesteld omdat je te druk bezig was met alleen maar het welzijn van anderen.

Neem jezelf serieus. Je bent een volwaardige iemand die zijn of haar geluk verdiend heeft. Maak keuzes in je leven die je eerder niet durfde te maken. Op de eerste instantie zal het eng lijken, maar dat is slechts die angst die jouw achtervolgd. Die maakt je wijs dat je anderen zult teleurstellen, dat ze je ‘stom’ gaan vinden, jouw niet zullen waarderen of jouw inspanning niet in dank zullen afnemen.

Vooral vrouwen zullen het bovenstaande of elementen daaruit in zichzelf herkennen. Dit geldt niet voor alle vrouwen, maar dat ter zijde. De valkuil van dit soort gedrag is dat het ook je relatie niet goed zal doen. Als je deze instelling blijft houden, dan vergroot je de kans dat iemand misbruik van je maakt. Een gezonde relatie is niet een relatie waarin je je partner moet bewijzen dat je alles voor hem doet, maar eerder een relatie waarin je hem ook aanzet om energie in je te steken. Anders zal hij veel taken aan jou overlaten. Want hij zal gewend raken aan het feit dat je graag ‘alles’ doet. Leer dus je grenzen te stellen en maak duidelijk wat jouw taken zijn en welke verantwoordelijkheden hij moet dragen et cetera. Je hoeft je niet als een bitch te gedragen, maar je mag een beetje consequent en duidelijk zijn. Een echte man houdt van een vrouw met pit. Een echte man wil geen mak schaapje of een deurmat, maar een vrouw met een eigen mening. Zachtmoedig, maar ook weleens brutaal die geen blad voor haar mond neemt. Dat houdt de relatie scherp en neemt dat een beetje routine en automatisme weg die een relatie vaak tot een laag pitje brengen.

Badr Youyou

Advertenties