De propeller van een relatie

De schip blijft varen dankzij de motor die er in zit. Zolang de motor onderhouden wordt, blijft de schip varen en zijn koers volgen.

Het onderhouden van de motor is hetzelfde als wanneer iemand zijn relatie onderhoudt. Als je dat doet, dan blijft je relatie opgekrikt, boeiend, spannend en alles behalve saai.

De schip kan zo mooi zijn als wat, maar als de motor het niet kan laten varen, dan zal het schip alleen nog een lange tijd kunnen drijven. Maar ooit zal het mis gaan. Daarom heeft een schip ook propellors (schroeven) nodig die het duwen om te kunnen varen. Propellers zie je niet meteen. Ze zitten verborgen onder het water aan de achterkant van het schip en vergeleken met de grootte van de schip zijn ze kleiner, maar toch dankzij deze schroeven wordt het hele schip gestuwd.

Altruïsme is een van de propellers van een relatie omdat het een eigenschap is die in je draagt maar tegelijkertijd net als een propeller niet zichtbaar is. Toch vormt het de basis van een gezonde relatie. Altruïsme heeft met liefde te maken. Het is in de meeste gevallen het geven van iets zonder voorwaarden waar altijd liefde bij komt kijken. Het helpen van een behoeftige vanuit een altruïstische gedachte betekent dat je niets van die behoeftige terug verwacht, maar je hebt hem geholpen uit liefde voor het goede in de naam van een god waarin je gelooft of op zijn minst in de naam van menselijkheid.

In een relatie is altruïsme het onvoorwaardelijk vervullen van de behoeften van je partner en niet het vervullen van je eigen behoeften. Dit is eigenlijk de zuiverste vorm van liefde. De enige voorwaarde die er aan hangt is dat het van twee kanten moet komen. Dit laatste is vaak het dilemma in veel relaties. In de gevallen dat het misgaat komt het omdat de ene meer bereid is te geven dan de ander.

Altruïsme kan zo ver gaan dat zelfs als je partner in een rolstoel belandt of bijvoorbeeld opeens door een ziekte geen kinderen meer kan krijgen, dan blijf je ondanks alles nog steeds van hem of van haar houden.

Toewijding

Dit is een toeweiding aan een van mijn beste jeugdvrienden Mimoun die ondanks dat hij op een rolstoel zit, nog altijd omringd wordt door de liefde van zijn vrouw, zijn dochter en last but not least van een van zijn beste jeugdmaatjes en ook een van mijn beste jeugdvrienden Omar.

Badr Youyou

Advertenties