Een van de ontkenningen waarop ik mijn mede moslims betrap

Dit plaatje wat je hiernaast ziet kwam ik op het internet meerdere malen tegen. Heel veel moslims delen het onderling en proberen daarmee een duidelijke statement te maken naar de niet-moslims. Maar zoals diegenen die mij goed kennen, kijk ik altijd kritisch naar iets alvorens ik met de rest mee wil lopen.

Het plaatje maakt in feite kromme vergelijkingen en klopt op meerdere terreinen niet. De eerste foto zou om een joodse bruiloft moeten gaan waarin de traditie is bij sommige orthodoxe joden inderdaad de vrouw haar gezicht bedekt (De foto klopt niet eens, maar dat ter zijde). Dat wil niet zeggen dat een joodse vrouw zich op die manier dagelijks kleedt als ze naar buiten gaat. Joodse orthodoxe vrouwen dragen hoogstens een pruik als ‘hoofddoek’ en het is niet de norm voor iedere joodse vrouw.

De tweede foto toont als ik me niet vergis orthodoxe christelijke nonnen. De gewone christelijke vrouw die geen non is, draagt geen hoofddoek en het is ook geen verplichting binnen het christendom om die te dragen.

De derde foto waarop ‘Islamic Veil’ staat is op zich al een grove fout. In plaats van ‘Islamic Veil’, kan men daar beter ‘Salafistic Veil’ zetten. Want de meerderheid geleerden steunen geen gezichtssluier, maar een hoofddoek waarin de handen en het gezicht zichtbaar zijn. Zo’n foto gebruiken om de ‘islamic veil’ te vertegenwoordigen is op zichzelf al een misleiding. Je kan al raden wie zo’n plaatje heeft gemaakt. Hoogstwaarschijnlijk de voorstanders van een gezichtssluier. Vrouwen die een gezichtssluier dragen zijn ver in de minderheid en zijn niet de norm om de islam te vertegenwoordigen al respecteren wij die keuze natuurlijk dat ze het willen dragen.

Wat is het doel van zo’n plaatje eigenlijk? De bedoelingen zijn natuurlijk goed bedoeld. Men wilt hiermee aantonen dat het ‘Westen’ of niet-moslims selectief zijn en dat ze de islam beschuldigen van onderdrukking terwijl je bij hen ook zoiets kan vinden, maar dat zij het alleen op de moslims hebben gemunt om ze van onderdrukking te beschuldigen. Goed bedoeld allemaal, maar hiermee probeert men ook het probleem te ontkennen bij ons.

Het plaatje maakt dus duidelijke scheve vergelijkingen, want ik zie niet zo gauw christelijke of joodse vrouwen die onder druk worden gezet om een hoofddoek te dragen.

Los van het feit dat de vergelijkingen niet kloppen, dient men ook eerlijkheid te trachten door niet het probleem in de moslimwereld te ontkennen. Er zijn vrouwen zat die gedwongen een hoofddoek dragen al is dat niet wat de islam zegt. De islam zegt dat de hoofddoek of zelfs als je gelooft dat je de gezichtssluier zou moeten dragen, dan is dat nog steeds je vrije keuze natuurlijk. Je zet het op als vrouw vanuit je eigen overtuiging dat de Schepper het je verplicht stelt en niet omdat het moet van een schepsel. Dit is althans wat de islam zegt, maar de werkelijkheid is dat niet iedere moslim zich gedraagt naar de geest van de islam. In de praktijk zijn er namelijk zat vrouwen die het dragen omdat het van hun ouders moet. Zo niet, dan moet het van hun echtgenoten. Zo niet dan van de strengere oudere broer. Zo niet dan moet ze het dragen van de staat, zoals in Saoedi-Arabië, Afghanistan, Jemen et cetera. Dit zijn allemaal vormen van onderdrukking. Een andere vorm van onderdrukking die we vooral niet moeten onderschatten en juist veel voorkomt, is dat er vrouwen zijn die het dragen vanwege de sociale druk. Er zijn genoeg vrouwen die bang zijn dat er naar ze scheef wordt gekeken of dat ze het gevoel hebben dat ze niet geaccepteerd worden doordat ze (door kromme denkers) gezien worden als ‘slechte moslima’s’. Moslima’s zat dus die het niet dragen vanuit een eigen overtuiging, maar omdat het ‘moet’ van de samenleving of van hun eigen families. Kortom: allemaal vormen van onderdrukking.

Daarom mijn dringende advies aan een heleboel imams die de gewoonte er van maken preken te geven die erg verwijtend zijn daarmee te kappen. Imam’s die vrouwen aanvallen die geen hoofddoek dragen, dragen niet bij aan een goede samenleving. Wat zij op die manier doen is dat ze juist de vooroordelen vergroten, de moslims nog meer de grond in boren door schuldgevoelens in ze aan te wakkeren en het pessimisme doen stijgen in plaats van optimistisch te zijn. Meer informatie hierover lees de volgende column:

Gebrek aan emotionele ontwikkeling staat moslims in de weg

Ondanks de goede bedoelingen van zo’n plaatje, ben ik van mening dat het geen vooroordelen wegneemt. In tegendeel: hiermee probeert men een probleem te ontkennen. Dit komt neer op struisvogelpolitiek. Men steekt zijn hoofd in het zand en wilt ons doen geloven dat er niets aan de hand is terwijl we wel degelijk een maatschappelijk probleem hebben.

Een echte moslim is zelfkritisch. Hij of zij is niet bang om de problemen binnen de islamitische samenleving onder ogen te zien,  maar men is juist bereid om dat gene waarin we tekort schiet toe te geven. Het is ten slotte niet de islam die scheef is, maar de moslims zelf. We hebben een maatschappelijk probleem en om die op te lossen dienen we die eerst te onderkennen in plaats van te ontkennen, anders ben je het probleem alleen maar aan het verschuiven en dat komt niet ten goede van zowel de islam als de islamitische gemeenschap.

Badr Youyou

Advertenties