Koester de basisingrediënten van een mens

Kinderen zijn een weerspiegeling van onschuld. Hun impulsief gedrag of reactie is heel natuurlijk en niet fake. Ze vertellen de waarheid. Al is het bitter of beschamend, maar ze zijn altijd zichzelf. Echter, hun milieu dwingt ze op een gegeven moment om zich aan te passen en zich anders te gedragen dan ze zijn. Boezem je angst in een kind, dan dwing je hem om uit angst te reageren. Dat leidt tot het feit dat hij ‘leert’ tegen je te liegen en zich anders moet voordoen dan hij wil, want hij is bang voor straf. Als je als ouder of familie geen goed voorbeeld geeft, dan kopieert hij je gedrag en toe-eigent hij het omdat jij als ouder zijn voorbeeldfunctie bent. Zodoende verpesten we onze kinderen zonder dat we het zelf hebben gewild of in de gaten hebben.

Gelukkig is de mens ook voorzien van twee sterke basisingrediënten die hij sinds de geboorte meekreeg: zijn verstand en zijn zogeheten ‘fitrah’ (zoals wij het in de islam noemen). Fitrah is de natuurlijke aanleg om een goede mens te zijn. Deze twee instincten zorgen er voor dat de mens balans in zichzelf vindt om vooralsnog eerder naar het goede te neigen dan naar het slechte.

Help je kinderen zoveel mogelijk om hun grote hart te behouden zodat het niet steeds kleiner wordt. Ze zijn de generatie op wie we onze hoop moeten vestigen en de erfenis die jouw achternaam eer doet. De profeet van de islam heeft niet voor niets gezegd dat één van de drie dingen die een vrome moslim na zijn dood op aarde achterlaat die voor hem van nut zijn is een kind die voor hem bidt.

Het bovenstaande geldt niet alleen voor ouders, maar voor iedereen die kleine broertjes, zusjes, neefjes of nichtjes heeft et cetera. Laat een kind wie hij wil zijn. Maak niet van hem iemand die hij niet is. Heb niet de neiging om dwangmatig belerend te zijn. Probeer ook niet hem in alles te corrigeren. Laat hem fouten maken en als je hem wilt aanspreken op iets, doe het dan niet op een boze of gefrustreerde manier. Haal diep adem, kalmeer jezelf en spreek hem aan op een vriendelijke manier. Leg hem vooral uit hoe het beter kan en vergeet niet complimenten te maken voor de zoveel goede dingen die hij doet. Als je constant je kind probeert te corrigeren en op alles aan te spreken, dan injecteer je hem de stoornis ‘perfectionisme’. Dat heeft later grote gevolgen op zijn leven.

Het is een kunst om je kind op te voeden op een manier waardoor hij zichzelf blijft. Jij als opvoeder bent diegene die hem de verschillende paden van het leven laat zien. Het ene pad is goed en het andere is slecht. Je bent hem niet aan het dwingen om het goede pad op te gaan, maar leer hem welke van de twee paden goed is zodat hij vrijwillig die keuze maakt, want op die manier blijft hij zichzelf en hoeft zijn hart naarmate hij ouder wordt niet kleiner te worden.

Badr Youyou

Advertenties