Kind met Down vast voor blasfemie – moslimse perspectief

De details van het volgende bericht: Kind met Down vast voor blasfemie  ken ik niet. Als dit waar is dan verbaast het me niet en tegelijkertijd blijf ik het schokkend en diep triest vinden.

Ik heb eerder verschillende columns geschreven waarin ik verteld heb dat je mening slechts berusten op religie niet altijd voldoende is. Vooral als mensen slecht over het geloof zijn geïnformeerd. Samen met een cocktail van onwetendheid, ongeletterdheid, psychische trauma’s die armoedige omgevingen en oorlog met zich meebrengen kunnen een volk barbaars maken.

Dit is zo raar, want in de islam zelf is het overduidelijk dat kinderen sowieso ontheven zijn van verantwoordelijkheid. Hier verschillen alle stromingen van de vier scholen niet in. Laat staan dat het kind een ziekte heeft of kortom ontoerekeningsvatbaar is. Ontoerekeningsvatbaarheid geldt overigens ook voor een volwassene en dient men in plaats van te gaan straffen gewoon maatregelen te nemen die er voor zorgen dat iemand niet weer een strafbaar feit pleegt.

De profeet vrede zij met hem zei: ‘Drie mensen hoeven geen verantwoording af te leggen: “Een slaper totdat hij wakker wordt, een kind totdat hij de puberteit heeft bereikt en een geestelijk gestoorde totdat hij weer bij zijn zinnen is.” Mensen dienen niet meteen de oorzaak van een probleem bij een geloof te zoeken om dan het geloof als zondebok aan te duiden. Je kan namelijk boos zijn om iets wat je erg waardeert en zelfs iemand er voor gaan slaan. Die boosheid en agressie heeft niet datgene waar je van houdt (de islam in dit geval) veroorzaakt, maar dat heeft jouw psyche/ mentaliteit van de cultuur waar je bent opgevoed veroorzaakt. Het is niet de schuld van sinterklaas dat een kind huilt omdat hij geen cadeau kreeg, maar het zijn de voorwendselen die wij (als ouders) het kind hebben wijs gemaakt die hem boos hebben gekregen. Kijk verder dan je neus lang is alvorens je snel oordeelt over iets wat op de eerste instantie aannemelijk lijkt. Mensen laten zich snel leiden door emoties vanwege de onrechtvaardigheid die ze lezen. Indien je snel op de islam je machteloosheid afreageert, dan doe je in feite hetzelfde wat deze groep Pakistanen doen, namelijk dat ze uit emotie op het meisje afreageren, zonder daadwerkelijk de feiten objectief te bestuderen.

Deze Pakistanen leven in een wereld van onwetendheid. Weinig onderwijs en veel gebrek aan beschaving. Hun reactie verschilt weinig van het gedrag van hooligans op de tegenstanders tijdens een voetbalwedstrijd. Dit gedrag heeft onze profeet voor gewaarschuwd in meerdere verzen van de Koran onder de noemer ‘al djahiliyya’. In het Nederlands ‘onwetendheid’, ‘barbarisme’ en ‘achterlijkheid’. Als mensen deze eigenschappen in zich hebben dan kun je ze als kudde gebruiken voor je doeleinden. Je hoeft maar wat te roepen wat dogmatisch en erg aannemelijk klinkt en ze zullen met je meegaan. Dat is niet de schuld van het geloof of de ideologie waarin je gelooft, maar de schuld van het gebrek aan onderwijs en beschaving. Ik ga nog een stap verder: zelfs als een neo-nazi iemand doodt vanwege zijn racistische motieven dan is de oorzaak niet eens het racisme. De oorzaak zit in de onwetendheid waarin deze racist is opgegroeid en diegenen die hem geïndoctrineerd hebben met die krampachtige gedachte. Racisme gebruikt hij om zijn eigen ‘ego’ te strelen. Het is een middel die hij gebruikt als een geldig reden om zijn misdaad te rechtvaardigen, want behalve hij zijn er talloze andere racisten die net even hun geweten gebruiken om mensen niet fysiek te bedreigen laat staan slaan of doden. Zij laten het hoogstens bij haatteksten en demonstraties bijvoorbeeld.

Gerelateerde onderwerpen:

Religies oorzaak van ellende? Waar komt de afkeer voor religies vandaan?

Geloven in jezelf is een ethische eis om God correct te volgen

Badr Youyou

Advertenties