Subtiele angst

Een heleboel mensen denken te weten wat angst is. Uiteraard weet iedereen dat angst een emotionele reactie is op iets wat levensbedreigend voelt. Maar de angst waar ik het over heb en die bij de meeste mensen aanwezig is, is de subtiele angst die diep ingebakken zit in ons systeem. Er zijn maar weinig mensen die daarbij stil staan. De meesten van ons beseffen niet eens dat ze die bij zich dragen.

Subtiele angst zit diepgeworteld in ons onbewustzijn. Ik noem het subtiel omdat je haast weinig van merkt en het voelt aan als je tweede natuur. Deze subtiele angst zorgt er voor dat we weleens onverschillig reageren of gedragen, dat we minder de wereld om ons heen zien, een hoop dingen vermijden terwijl we denken dat we ze gewoon niet gezien hebben et cetera.

Subtiele angst kan je alleen ontdekken wanneer je beseft dat niet alles wat er om je heen gebeurd een vanzelfsprekendheid is. Dat houdt dus in dat alles wat er om je heen gebeurd en dat zijn de dingen die je met vijf zintuigen waarneemt, realiseert dat ze er zijn en dat alles ‘leeft’, maar vooral dat je een bepaalde ‘plezier’ hebt of ‘les’ ervan uittrekt. Diegene die zijn subtiele angst in de gaten heeft en daar mee aan de slag gaat, leeft een leven waaruit hij maximale plezier haalt. Hij durft met iedereen een praatje te maken, hij is spontaan en vaak impulsief (in positieve zin). Hij is erg tevreden met wat hij heeft, hij maakt van iets kleins iets heel groots. Als hij het geluid van een vogel hoort, dan wilt hij meteen weten waar die vogel is om er naar te kijken. In de supermarkt slaat hij geen groentes over die hij niet kent, maar durft die onbekende groente te kopen en uit te proberen. Met andere woorden: hij vindt ook niet alles snel vies, maar geniet van het eten met volle teugen. Als hij niet aangenomen wordt voor die ene baan, dan voelt hij zich niet down. Ook zijn de zenuwen minder als hij onderweg is naar een sollicitatiegesprek. Hij maakt zich niet druk om wat anderen van hem denken en hij doet waar hij gewoon zin in heeft. Doemscenario’s kent hij niet. schuld geven aan anderen is een wereldvreemd gedrag voor hem. Hij laat een probleem niet liggen, maar stelt het ook niet uit. Hij kan wel balen misschien dat zijn laptop kapot is, maar zijn dag is daardoor niet minder stuk van gegaan. Hij praat over zichzelf met anderen alsof hij tegen zichzelf praat. Alhoewel ieder mens een masker draagt, maar de zijne is flinterdun dat je zo dwars doorheen als doorzichtig plastic zijn ware gezicht kan zien.

Ben ik de ideale persoon aan het beschrijven? Misschien wel, maar deze voorbeelden heb ik allemaal genoemd om de lezer een idee te geven wat subtiele angst is en wat het met een persoon kan doen. De voorbeelden zijn eindeloos. Wat ik net getypt heb is slechts een fractie van de ervaringen die ik van een heleboel mensen heb uitgehaald om ze te confronteren met hun angsten waar ze zelf nog niet eerder bij stil hebben gestaan.

Badr Youyou

Advertenties