Islam is ‘vrede’…… euhum

Heel raar eigenlijk. Je bent als moslim opgegroeid met de overtuiging dat islam Vrede is. Het woord ‘islam’ betekent naast ‘overgave’ ook ‘vrede’, maar vandaag de dag in het Westen als je het zegt, wordt dat door een heleboel mensen met een korreltje zout genomen. Frustrerend hé?

Waar leidt dit naar toe?

Die frustratie en machteloosheid leidt tot het feit dat je je als moslim het gevoel hebt dat je niet serieus genomen wordt. Het betekent namelijk de volgende dingen:

Of: je bent ‘dom’, want je kent je eigen religie niet eens die in feite wel gewelddadig is.

Of: je bent gewoon aan het liegen… Ze hebben daar een mooi woord voor gebruikt: je bent ‘taqiyyah’ aan het plegen. Wie de term ‘taqiyyah’ niet kent: het wordt op een zeer kromme wijze uitgelegd, namelijk dat een moslim van zijn geloof zou mogen liegen tegen niet-moslims als dat in het belang is van de islam. Een term die door anti-islam groeperingen volledig uit zijn context wordt gehaald. Ze zijn met deze uitleg gekomen om moslims te beschuldigen van opzettelijk liegen. Het gaat zover dat ze daadwerkelijk denken dat moslims een dubbele agenda hebben. Als aan de trouwe aanhangers van Geert Wilders ligt, ben je een leugenaar en een hypocriet.

Gevolgen van dit allemaal is dat een heleboel moslims (ik durf geen meerderheid of minderheid te zeggen, maar het zijn er wel veel), zich dan gaan isoleren. Voornamelijk zwart/wit denkers gaan niet-moslims wantrouwen. Afstandelijk doen, maar ook heil alleen bij elkaar zoeken, want ze voelen zich min of meer ‘ongewenst’. Dit is een van de redenen waarom Geert Wilders met zijn haatdragende boodschap alleen maar meer kloof creëert in plaats van harmonie. Als je haat zaait (al ontkent hij dat), dan creëer je een kloof tussen de bevolkingsgroepen. In de ogen van Geert Wilders-types ben je onbeschaafd en barbaars… want jouw geloof roept tot ‘haat’ en ‘oorlog’. Wat Geert Wilders aan het doen is is dat hij moslims het gevoel geeft dat ze in dit land of in het hele Westen niet welkom zijn tenzij ze afstand nemen van hun eigen identiteit. Hij weet dat dit niet gaat gebeuren, maar toch is dat wel zijn boodschap. Die kloof die hij zelf creëert geeft hem meer stemmen en daar gaat het uiteindelijk om bij zijn partij. Meer is het ook niet.

Enkele dagen geleden werd op Facebook het plaatje wat je hiernaast ziet verspreidt waarop een felicitatie staat die afkomstig is van een kerk in de Verenigde Staten. Veel niet-moslims hebben geen idee hoe erg dat plaatje door moslims gewaardeerd werd. Zo erg dat ik te lezen kreeg dat sommige moslims er emotioneel van werden. Niets maakt een moslim blijer dan wanneer hij leest dat een niet-moslim zijn geloof respecteert. Je bent gegarandeerd van een oprechte glimlach en een grote waardering. Ik mag het misschien niet te hard zeggen van een heleboel van medemoslims, maar net als ieder andere mens, moslims snakken ook naar respect en acceptatie. Ik heb het dan over die groep die hier in Nederland of overal probeert te leven tussen niet-moslims.

Wat een heleboel niet-moslims ook niet weten is dat er een heleboel moslims zijn die vaak onderling praten over niet-moslims op een lovende manier. Hoe vaak wel niet heb ik mijn landgenoten, vooral de eerste generatie Marokkanen en Turken praten over Nederlanders met een heleboel respect. Ze gaan zelfs heel ver dat ze zeggen: veel niet-moslims gedragen zich ‘islamitischer’ dan wij zelf’. Veel moslims waarderen de sympathie van een heleboel niet-moslims, hun geduld, hun respect en behulpzaamheid. Dit zijn eigenschappen die de islam hoog in het vaandel heeft. Vooral de eerste generatie arbeiders kunnen daar veel over vertellen. Maar ook het feit dat ze hier in Nederland verblijven en oud worden zegt al genoeg. Sommigen willen teruggaan naar hun oorspronkelijke land, maar ze weten dat om economische, maar ook om gezondheidsredenen dat het niet kan. Ze zijn Nederland dankbaar dat ze hier wel een betere leven leiden dan in hun moederland. Hoe vaal wel niet klagen ze over mensen uit hun eigen midden en halen Nederlandse niet-moslims als voorbeeld aan voor goed gedrag en betere organisatie. Ik herinner me nog toen ik niet zo lang in Nederland woonde en da was nog in de tijd van de gulden, maakten sommige Marokkanen grapjes over andere Marokkanen die hier naar Nederland proberen te komen. Een grapte een keer: ‘Laat ze maar lekker daar in Marokko. Als we hier meer Marokkanen gaan krijgen, dan zal de waarde van de gulden gaan zakken!’. Men erkende op deze manier dat Nederland een goed georganiseerd land is en dat hoe meer buitenlanders uit het buitenland, hoe slechter dat zou zijn voor de economie. Niet dat ik het hier mee eens ben, maar hiermee doelde ik te zeggen dat een heleboel moslims respect hebben voor Nederland als land en voor de Nederlanders als mensen.

Het is vaak door trots dat je dit soort dingen niet snel hoort. Wellicht komt het door de media die hier weinig aandacht aan besteedt. Als ik een cameraploeg had, dan had ik graag een heleboel moslims gefilmd die met veel lof praten over Nederland en haar Nederlandse niet-moslim bewoners. Helaas de politieke sfeer, maar ook zelfreflecterend zeg ik dat een beperkte groep tweede en derde generatie moslims het verpest hebben. Ze gaven Geert Wilders en zijn consorten voer om de kloof tussen moslims en niet-moslims te creëren.

Laat die kloof en deze politieke sfeer jouw gedachten niet vergiftigen. Komt dicht bij elkaar. Loop dwars door de muur heen van die angst, dan zul je merken dat er eigenlijk geen muur was, maar je verbeelding heeft het gecreëerd om je te ‘redden’ van een gevaar die er niet was.

Badr Youyou

Advertenties