Houd je baby dicht bij je

Het aanraken van baby’s vóór en na de geboorte is van levensbelang. Dat is voor zowel zijn lichamelijke als voor zijn psychische ontwikkeling uiterst gezond. Steeds meer wetenschappers benadrukken dit feit. Hoe meer je een vroeg geboren baby streelt, hoe sneller het groeit en gezond blijft. In Brazilië hebben ze een experiment gedaan in de jaren negentig waarbij ze baby’s uit enkele couveuses meer gestreeld hebben en aangeraakt werden dan andere vroeggeboren baby’s. Het verschil werd al duidelijk in de eerste weken al. Baby’s die meer in contact kwamen met lichamelijke aanraking groeiden sneller dan baby’s die minder werden aangeraakt.

Het is ook met statistieken aangetoond dat baby’s die meer dicht bij hun moeder blijven, tegen haar huid zitten en vaker worden aangeraakt en gestreeld worden, psychisch stabieler zijn dan baby’s die dat minder ontvangen hebben. Hoe minder baby’s aangeraakt worden, hoe meer ze gaan lijden aan de zogeheten ‘marasme’ oftewel wegkwijning. Marasme betekent een vorm van ‘zelfinstorting’. Baby’s hebben een automatisch mechanisme die hen ‘vertelt’ dat ze veilig zijn bij hun moeder. Hoe meer de moeder in de buurt is, hoe veiliger ze zich voelen. Het is daarom van belang dat een moeder al vanaf de zesde maand van haar zwangerschap kan beginnen met communiceren met haar foetus, dat ze tegen haar praat en ook haar buik streelt. Deze signalen worden allemaal door de foetus ontvangen met dank aan de zogeheten amygdala die vanaf de zesde maand van de foetus volgroeid is. Amygdala bestaat uit twee amandelvormige kernen in de hersenen die als functie hebben emoties op te slaan. Omdat ze vanaf de zesde maand van de foetus volgroeid zijn is dat ook de reden waarom de foetus vanaf die leeftijd al kan dus op zijn moeder reageren.

Het is dus van groot belang dat wanneer een vrouw zwanger is dat ze zichzelf niet strest of deprimeert. Als je strest of wanneer je depressief voelt, dan maak je stresshormonen aan. Deze stresshormonen (cortisol) komen in je bloed terecht, dan kan je al raden dat ze dus ook gedeeld worden met de foetus. Dat betekent dat de foetus ook daadwerkelijk gestrest raakt. Vrijwel alles wat een zwangere moeder meemaakt wordt gedeeld met de foetus. Daarom is het gouden advies dat zwangere moeders zich moeten ontspannen, ruzie en problemen zoveel mogelijk vermijden en ook fysieke arbeid die geestelijk en lichamelijk vermoeiend kan zijn. Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat gestreste moeders zoals veel werken, verhoogt de kans dat de baby’s die ze krijgen een lichter van gewicht zijn en/of zelfs huilbaby’s kunnen worden.

Je weet wat je te doen staat als je zwanger bent geraakt.

Badr Youyou