Hoor jij bij de massa?

Meerdere keren in het verleden heb ik op Facebook links geplaatst over hoe de massa denkt en ook naar onderzoeken verwezen die aantonen dat je makkelijk mensen kunt manipuleren. Klik op de volgende link die verwijst naar een onderzoek waarin werd aangetoond dat maar liefst 95% van de massa zich als ‘schapen’ kunnen gedragen:

Study proves 95% of people really are sheeple

Onderstaande video is een voorbeeld van hoe je de massa met een eenvoudig iets makkelijk voor de gek kunt houden. Je kan namelijk door middel van een simpele aanname heel eenvoudig mensen iets wijs maken. Als je mensen zo ver kunt krijgen met iets wat zo simpel is, moet je je voorstellen hoe dan de media met al die verkiezingsdebatten goed de kijker kunnen manipuleren. Door middel van strikvragen, de gespreksstof bepalen tijdens een debat, ook aan wie ze specifieke vragen stellen en tegenover welke andere kandidaat hij moet staan… et cetera, hebben allemaal invloed op de gedachten van een kijker.

De media hebben in de afgelopen weken een aanval geopend op de SP die in het begin van de peilingen een lange tijd de VVD concurreerde. Maar ze zijn uiteindelijk er in geslaagd dat om te vormen tot de verkiezingsuitslag die we nu hebben. Een heleboel mensen weten het niet, maar dit is een wetenschap op zich waar men leert hoe je de massa kunt overtuigen en bepalen hoe ze moeten denken.

Daarom blijft ‘vrijheid’ vaak een betrekkelijk begrip. Want zo ‘vrij’ zijn we niet echt. We willen graag geloven dat we een vrije wil hebben, maar wetenschappelijk is het aangetoond dat zoiets als vrije wil bestaat niet. Onze hersenen creëren al snel hun eigen vooroordelen die slechts door middel van hoe mensen je benaderen of jou iets presteren, makkelijk die vooroordelen in je naar boven kunnen brengen en je te willen overtuigen van een leugen wat opeens voor jou op een ‘waarheid’ lijkt. Weinig mensen staan namelijk stil bij hun onbewust-zijn waar een hoop (mis)informatie al opgeslagen is en beseffen niet dat aan de hand van die (mis)informatie de buitenwereld beoordelen. Dit is een interessant gespreksstof waar ik met God’s wil een aparte hoofdstuk aan wil toewijden.

Badr Youyou

Advertenties