Waarom komt pedofilie en seksueel misbruik veel voor?

pedofilieNaar aanleiding van een bericht op Nu.nl, wil ik het volgende mededelen:

Al tien jaar geleden had ik dankzij mijn werk als hulpverlener een duidelijke indruk dat seksueel misbruik een van de meest voorkomende problemen is zoals pedofilie. De overheid onderschat het probleem van opvoeden binnen een gezin heel sterk. In veel gevallen wanneer kinderen ontnomen worden van liefde en de juiste aandacht, dan heb je hun jeugd van ze afgepakt. Van kinds af aan het enige waar ze ‘intieme contact’ mee kunnen maken is hun eigen lichaam. In combinatie met seksueel misbruik, is de kans groot dat zij later ook om hun beurt kinderen seksueel zullen misbruiken. Wat veel mensen niet weten, is dat de reden waarom een pedofiel op kinderen of een (geestelijk en fysiek) gehandicapte persoon valt, is omdat hij verlangt naar een bepaalde intimiteit. Uiteraard gaat het hier om een afwijkende vorm van intimiteit. Maar voor hem is het een ‘dringende’ verlangen naar een gemiste iets wat hij enkel herkent in de kwetsbare persoon die hij voor zich ziet. Hij wil als het ware terugkeren naar die intimiteit die hij als kind ervoer. De liefde en aandacht die van de opvoeders ontbrak, heeft er voor gezorgd dat hij als kind die liefde ging zoeken bij zichzelf in de vorm van die (seksuele) intimiteit.
De reden waarom bijvoorbeeld geestelijke en fysieke gehandicapten worden misbruikt is hetzelfde als pedofilie. Een gehandicapte is een kwetsbaar persoon. Die kwetsbaarheid windt de seksueel misbruiker op. Het doet hem onbewust herinneren aan zijn eigen kwetsbaarheid als kind.

Infantilisme

Een andere vorm van een afwijkende intimiteit wat ook het gevolg is van een afwijkende opvoeding zoals ik hierboven noemde, is bijvoorbeeld infantilisme. Dat is een status waarin een volwassene man of vrouw zich verlangt naar zijn kindertijd. Een man bijvoorbeeld die zich dan gaat kleden als een baby, luiers draagt en soms zoals in de wereld van SM (Sadisme en Masochisme) wil hij graag verwend worden door een meesteres die hem als een baby behandeld.

Kortom: op het moment als kinderen in hun kinderjaren ontnomen worden van bepaalde emotionele behoeften die gepaard gaan met een bepaald gedrag en (slechte) behandeling, zorgen er voor dat de persoon later ook een afwijkende vorm van intimiteit gaat beleven. Het is voor een ouder van groot belang dat hij zijn kind zoveel mogelijk liefde, veiligheid en warmte geeft. Laat je kind zoveel mogelijk zijn gevoelens uitdrukken. Maak goed contact met je kinderen, regelmatig knuffelen, praat met ze en neem al hun gevoelens serieus. Slaan is uit den boze, vernederen, verwijten et cetera… allemaal gedragingen die niet bijdragen aan een goed ontwikkeld kind. Wordt hij later geen pedofiel of seksueel misbruiker, dan wordt hij een agressief kind, zo niet dan een persoon die zich afsluit van de buitenwereld en noem maar op.

Badr Youyou

Advertenties