Een boodschap aan de gescheiden vrouwen met kinderen

De volgende boodschap is o.a. gericht aan gescheiden vrouwen die een moeilijk huwelijk achter de rug hebben gehad. Ik kom vaak klachten tegen van deze groep vrouwen. Om die reden wil ik een beknopt iets daarover schrijven.

Hoe ernstig je situatie ook is geweest met je ex, uiteindelijk bepaal je zelf je lot en dus je geluk. Indien je te veel waarde hecht aan culturele gewoontes, zoals: ‘ik vind het belangrijk wat mensen van me vinden’ of dat het in je gedrag zit wat je in je opvoeding mee hebt gekregen, namelijk dat je anderen altijd tevreden moet houden…(dit is overigens niet alleen Marokkaans of Turks), dan kan je nog een paar jaar wachten op geluk.

Geluk zit bij jezelf. Vergeet het maar dat anderen je ooit gelukkig maken. Geluk moet je uit jezelf putten en dat begint met het geloven in jezelf. Niemand’s mening of beoordeling, kan enige inbreng hebben op je geluk behalve wat je zelf echt wil. Daarom dien je keuzes te maken die voor jezelf als persoon en voor je kinderen goed zijn ongeacht wat anderen er van vinden en hoe afwijkend dat ook is van wat je gewend bent in je eigen cultuur.

Het is makkelijk gezegd dan gedaan, maar helaas een andere uitweg is er niet. Probeer vooral niet medelijden te zoeken bij familie en andere mensen. Als je dat doet, dan kom je vroeg of laat van een koude kermis thuis. Je bent op de eerste plaats niet zielig. Als je dat gelooft, dan komt het niet omdat het daadwerkelijk zo is, maar eerder omdat je ervan uit gaat dat je zelf niet sterk genoeg bent. Je gaat onterecht jezelf in een slachtoffer positie plaatsen. Daardoor ga je je machteloos en hulpeloos voelen wat leidt tot meer pijn en verdriet. In het begin is het begrijpelijk dat je dit voelt en dat je het zo ervaart, maar het mag niet je geest heersen en in die patroon blijven zitten. Je gaat er alleen maar stressvol en zelfs deprimerend van worden.

Ook is de truc naar geluk dat je niet de schuld bij jezelf blijft zoeken. Sommige vrouwen voelen niet alleen pijn door wat de ex hen heeft aangedaan, maar ook omdat ze soms de gewoonte ervan maken om zichzelf te verwijten. Ze nemen de schuld op zichzelf en denken dat zij misschien tekort schieten, of dat ze niet goed genoeg zijn geweest of dat ze zichzelf ‘dom’ vinden dat ze erin zijn getrapt en niet op tijd hadden ingezien dat er iets mis was et cetera… Dit gevoel wordt ook nog versterkt door de geruchten van andere vrouwen die het dan onderling zeggen: ‘ze heeft niet genoeg haar best gedaan, ze koos voor de makkelijke weg, ze heeft geen geduld, misschien is er een ander in het spel…’ et cetera.

Dat gevoel dus moet je laten varen en vooral dus wat de omgeving van je denkt, want het heeft helemaal niets te maken met jezelf. Zelfs de beste kan dit overkomen. Een ezel stoot zich verder niet twee keer aan dezelfde steen. Zorg er voor dat je niet dezelfde fout maakt. Dat is he belangrijkste. Zie het verleden dus als een stukje ervaring die jou vormt en vooral je toekomst een nieuw visie geeft naar iets wat beter is dan voorheen.

Je bent een vrouw, gescheiden en je hebt kinderen. Je kinderen in je eentje opvoeden en alles zelf doen is al moeilijk genoeg. Laat staan als je wakker gaat liggen van wat je omgeving van je denkt of vindt. Concentreer je op jezelf en je kinderen. Maak iets moois van je leven met ze. Wees selectief in het kiezen van vriendinnen en met wie je omgaat. Het laatste wat je wilt, is iemand die je zielig gaat vinden en die je geest vergiftigd met uitspraken die eerder vermoeiend zijn dan oplossingsgericht. Kortom: kijk meer naar wat je zelf wil, dan naar wat de gemeenschap van je verwacht.

Het idee die je van kinds af aan mee hebt gekregen dat je getrouwd hoort te zijn, moet je proberen af te leren. Het probleem bij veel vrouwen is dat ze geïndoctrineerd zijn dat ze moeten trouwen. Het wordt een obsessie als het ware. Als ze trouwt en het is niets geworden, dan blijft die obsessie na de scheiding nog steeds hangen. Dit heeft weer te maken met het feit dat ze dan te veel rekening houden met wat de omgeving zegt. De schaamte komt er bij kijken dat ze ‘overgebleven’ is en geen man meer kan krijgen…

Blijf je aan dit soort gedachten waarde hechten, dan kan je zoals ik eerder zei nog lang wachten op geluk. Laat het idee dus varen dat je per se moet trouwen om gelukkig te zijn. Dit is namelijk een denkfout. Natuurlijk is het mooier als je een man hebt die jou verdient en dat er liefde is, een zorgzame iemand in je leven die echt om je geeft et cetera. Helaas heb je dit niet in je macht en in dit geval komt het stoïcijnse gedachte bij kijken: ‘De dingen waar je zelf geen macht over hebt, moet je daar niet wakker van liggen’.

Als je geen man tegenkomt, dan is daardoor je leven niet minder leuk van geworden, want niet ieder getrouwde vrouw is gelukkig. Er zijn vrouwen die binnen een huwelijk in angst leven en hadden gewild da ze gescheiden waren, maar door die angst durven niet een scheiding aan te vragen. Maak dus iets moois van het leven die je al hebt. Neem de touwtjes in handen en roei met de riemen die je op dat moment hebt.

Badr Youyou

Advertenties