Wat anderen willen en wat mijn gevoel zegt

‘Luisteren naar je gevoel’ is een advies die je van mensen regelmatig hoort en het klopt enigszins wel. Alleen is het niet zo makkelijk als men denkt en dat weten denk ik de meesten ook. Het is niet vanzelfsprekend om er naar te luisteren omdat velen onder ons hebben zichzelf geleerd om het gevoel niet altijd te vertrouwen. Het is nogal een grote uitdaging om stil te kunnen staan naar wat je gevoel zegt, want velen hebben het mechanisme ontwikkelt om die nogal te verdringen door middel van ‘negeren’. Vooral als je opgevoed was in huis of cultuur waar mensen meer waarde hechten aan wat anderen van je denken dan wat je zelf daadwerkelijk echt wilt. Een misvormde opvoeding begint al wanneer je als kind meekrijgt dat je je moet schamen voor wat de buren e familie van je (ons/ hele gezin) gaan denken of wanneer je meekrijgt dat het gras bij de buren groener is et cetera… Dit soort mentaliteit werkt destructief op je eigen gevoel. Je leert jezelf op een gegeven dat wat jouw eigen gevoel tegen je zegt minder belangrijk is dan hoe het bij anderen overkomt en wat ze er van gaan vinden. Dit proces waarin je dus je gevoelens wegstopt heet verdringing waarin je tegelijkertijd steeds meer waarde zult hechten aan wat anderen tegen je vertellen. Dat is de reden ook waarom mensen (omstreden) gewoontes en tradities blijven overnemen en moeite hebben soms om met de tijd te gaan of te ontwikkelen.

Zoals je hebt kunnen lezen heb ik de term ‘verdringing’ meerdere keren gebruikt. Verdringing betekent dat je een gevoel onbewust wegstopt en onderdrukt. Het betekent dat je het zelf niet in de gaten hebt dat je dat gevoel in je bewustzijn nog steeds draagt, maar tegelijkertijd doe je alsof je het niet hebt of vergeten bent. Dat is de reden dat we soms dingen doen in ons dagelijks leven omdat we denken dat het juist is, maar tegelijkertijd zijn we ergens niet blij met die keuze.

Wanneer je de vaardigheid leert meer naar jezelf te luisteren, dan heb je eigenlijk de stap gezet om ook je ware ‘ik’ beter te leren kennen. Dat opent de deur om ook de juiste keuzes te maken in je leven, maar belangrijker: om lekkerder in je vel te zitten, wat leidt tot een gelukkigere leven.

Badr Youyou

Advertenties