E pluribus unum

Volgens mij staan niet veel mensen bij stil, maar het is zo dat wanneer een president van de VS een toespraak tijdens de verkiezingen houdt, dan ontkomt hij niet aan het toespreken van het volgende zinnetje: ‘… The United States; the greatest country in the world’. Dat zei Obama tijdens zijn overwinningsspeech. Dat zei Romney eerder, Bush… et cetera. Het wordt altijd gezegd en het is zelfs een must om het te zeggen. Ik vind dat eng eigenlijk want het getuigt van de arrogantie van de VS en haar houding naar de rest van de wereld. Superioriteitsgevoelens druipt af van de Amerikaanse politici. Het volk over het algemeen gelooft ook ergens dat de VS het middelpunt is van de aarde. Deze houding zegt iets over de psyche van de gemiddelde Amerikaanse politicus en die moeten we niet onderschatten. Want dit speelt in zijn achterhoofd en het betekent dat men een beleid voert waarin de uitgangspunt is dat Amerika boven andere naties staat. Als je vind dat je boven de rest staat, dan ga je ook er naar gedragen. Deze kerngedachte wordt in de VS van jongs af aan met de paplepel gegoten. Daarom is de gemiddelde Amerikaan ook patriottischer dan de Europeaan.

Ik hoef niet verder uit te leggen dat deze houding van de Amerikaanse politici er voor gezorgd heeft dat de VS haar best doet om wereldwijd haar dominante positie te behouden. Militair en economisch. Of ze daarin altijd blijven slagen is een andere vraag.

Een ander nadeel waar ook deze houding van superioriteit voor heeft gezorgd, is het realiseren van de zogeheten ‘The American Dream’. Dat heeft geleidt tot het feit dat de Amerikaanse overheid vanaf het begin van het optreden van Bush als president, een golf aan hypotheken heeft verstrekt aan bijna iedere Amerikaan om in het bezit te komen van een huis en/of van een tweede hypotheek. Dit is o.a. een van de redenen van het instorten van haar economie.

Patriotism is a diseaseMensen kunnen geloven in de illusie dat ze boven anderen staan, ze kunnen er naar handelen en er voor zorgen dat ze beter zijn… Maar wat ze vergeten is dat met de tijd die arrogantie tegen ze kan werken. De economie van de VS zal hoe dan ook vroeg of laat instorten. Dat weten nuchtere en onafhankelijke economen al te goed. Het feit alleen al dat andere economieën op komst zijn zoals China, zal langzamerhand de belangstelling voor de petrodollar laten afnemen. Op de dag dat landen niet meer olie zullen verruilen met de dollar naast de stijgende staatsschuld van de VS en ook nog de hyperinflatie die haar zal treffen, zal dat ook teloorgang worden van dat land.

Waar je niet in moet vergissen is dat de geschiedenis ons heeft geleerd dat grote naties of imperiums nooit voortduren. Ooit had je de Romeinen en de Perzen als grootste dominante naties ter wereld. Je had ook de Spanjaarden en de Portugezen, De Fransen en de Britten, Het Chinese imperium, Het Ottomaanse imperium, Duitsers, Japan en laatst de VS en de Sovjet Unie. Van de Sovjet Unie is er niks overgebleven. Nu nog de VS, maar die is weer aan het verzwakken en dus komt zij ook aan de beurt.

Moraal van het verhaal: superioriteitsgevoel houd je niet vol en zal met de tijd tegen je werken en zelfs jouw ondergang kunnen worden.

N.B.

Voor wie het nog niet weet: E Pluribus Unum is Latijns wat betekent: ‘uit velen één’. Vroeger gebruikten de Romeinen deze uitdrukking als symbool voor hun machtspositie.

Badr Youyou