De communicatie tussen mannen en vrouwen

Naar aanleiding van een topic op Facebook dat over communicatie ging tussen vrouwen en mannen, heb ik het volgende uiteengezet.

Zoals velen weten, zijn mannen oplossingsgericht. Zij denken in termen van ‘oplossingen’. Als een man praat, dan praat hij als het echt nodig is. Dat betekent dat wanneer een man op zijn vrouw reageert, dat hij daarmee een ‘probleem’ voor haar wil oplossen. In tegenstelling tot mannen, praten vrouwen niet oplossingsgericht. Wat zij onder ‘nodig’ verstaan, is het uiten van gevoelens. Vrouwen hebben dus het uiten van gevoelens hoog in het vaandel staan.

Mannen zijn geen kampioenen in het uiten van gevoelens. Dat zien zij weer als een ‘vrouwen ding’. Je moet het ze ook niet kwalijk nemen dat ze dat niet doen, want mannen net als vrouwen, zijn in de afgelopen tientallen duizenden jaren nauwelijks veranderd of ‘geëvolueerd’ omdat zij als ‘jagers’ zich focussen op de dingen die zij als mannen belangrijk vinden. Gevoelens en emoties krijgen geen plek meer of weinig ruimte, vooral wanneer er van de man werd verwacht dat hij moest jagen, op oorlogspad gaan en zijn huis verdedigen tegen de ‘vijand’. Deze dingen vereisen ruwheid van de man en minder gevoeligheid.

Soms irriteert een vrouw er aan waarom haar man niet praat of wanneer hij toch praat dat hij dan niet echt luistert. Als hij praat dan praat hij om datgene wat ze met hem wil bespreken, voor haar probeert op te lossen. In werkelijkheid wil de vrouw gewoon met hem praten en zij verwacht niets anders dan dat hij haar een luisterend oor geeft. De man helaas denkt niet op die manier. Hij denkt dat ze bij hem is gekomen met een probleem en hij als een man die oplossingsgericht denkt, ervan uit gaat het voor haar te kunnen oplossen. Hier botst het vaak tussen de twee waardoor er misverstanden ontstaan. Gevolg is dat een vrouw de conclusie trekt dat manlief niet luistert, haar niet begrijpt, geen aandacht aan haar geeft en haar niet genoeg waardeert…

Het is daarom belangrijk dat vrouwen niet van mannen moeten verwachten dat ze zich als vrouwen gedragen en even belangrijk dat mannen niet als mannen moeten denken wanneer vrouwen hen benaderen voor een gesprek.

Advies aan de heren: Als jullie vrouwen bij jullie komen om het ergens over te hebben, dan hoeven jullie hen niet te vertellen hoe ze het moeten aanpakken of wat ze er aan moeten doen. Dat weten die dames al en ze zijn slim genoeg om hun problemen zonder jullie op te lossen. Jullie vrouwen komen bij jullie omdat ze (in de meeste gevallen) gewoon willen dat er naar ze geluisterd wordt. Ze willen even aandacht omdat ze als vrouwen hun gevoelens kwijt willen raken. Vrouwen zijn niet zoals mannen die hun gevoelens kwijtraken door middel van een ‘afstandsbediening’ en een tv waar ze naar staren. Een vrouw wil haar ding kwijt en ze verwacht dat je slechts begrip toont door naar haar te luisteren, haar waardeert en haar serieus neemt. Meer wil ze niet. Het is heel simpel, maar je moet het net even weten. Dus niet met oplossingen komen of hoe ze het moet aanpakken, maar gewoon begrip tonen voor haar gevoelens en emoties. Geef een vrouw wat aandacht en dan ben je ook gegarandeerd van goede seks trouwens. Dit is geen geintje, maar zo werkt het wel. Hoe meer je vrouw waardeert, aandacht geeft die de vrouw interpreteert als liefde, hoe meer zij zich lichamelijk aan je overgeeft.

Advies aan de vrouwen: Als je man niet te veel zegt vertaal dat niet vanuit je vrouwelijke gedachten, want dan ga je de mist in wanneer je de conclusie trekt dat hij niet om je geeft of jou niet belangrijk genoeg vindt. Ook als een man zich ‘irriteert’ aan je praatjes en verhaaltjes, dan komt het omdat hij zich gedesoriënteerd raakt van alles wat je hem vertelt. De reden dat hij gedesoriënteerd raakt is omdat hij constant gericht zoekt in je zinnen naar wat hij voor je kan betekenen als oplosser, maar omdat jij alleen bezig bent jouw gevoelens aan het kwijt raken, weet hij op een gegeven moment niet wat hij er meer moet doen. Wat je hem aan het vertellen bent, komt dan bij hem als ‘nutteloos’ of ‘verwarrend over. Hij ziet dat als onnodige prietpraat wat hem koppijn bezorgt. Op een gegeven moment raakt hij opvliegerig en reageert hij geïrriteerd terug, vooral als de man zelf met dingen zit die hij erger vindt dan waar jij mee komt. Dit is de reden ook waarom er vaak (door mannen) wordt gezegd dat ‘vrouwen praten om te praten’.

Moraal van het verhaal is dat beide seksen dienen elkaar beter te leren kennen. Ze moeten vooral niet voor elkaar invullen wat de ander bedoelt, maar allebei begrip tonen voor elkaar’s fysiologische en geestelijke structuur. Een vrouw dient haar man de ruimte te geven om zichzelf te zijn en hem niet ‘lastig’ vallen met allerlei onderwerpen waar vooral hij niet in is geïnteresseerd. Aan de andere kant moet een man leren dat vrouwen zien hun mannen als hun boxballen bij wie ze hun ongenoegen kunnen uiten. Dan moet je even geduld voor haar hebben en gewoon wat tijd voor haar maken door simpelweg begrip te tonen voor haar gevoelens en laat haar lekker kletsen, maar laat dan wel zien dat je er voor haar bent en om haar geeft zodat ze zich gewaardeerd voelt.

Ten slotte

Men dient te beseffen dat het bovenstaande niet letterlijk voor iedereen geldt. Ik praat in algemene termen wat neurologisch, biologisch en psychologisch al twintig jaar bestudeerd en bewezen is. We dienen niet te vergeten dat er vrouwen zijn die mannelijke trekjes hebben en andersom ook. Dat houdt in dat er ook vrouwen zijn die minder van praten houden en dat er mannen zijn die weer van veel praten houden. Wat we ook vooral niet moeten vergeten is dat cultuur een grote rol speelt in de taakverdeling van mannen en vrouwen. In veel culturen wordt er nadruk gelegd op de man dat hij niet als een vrouw moet ‘gedragen’, dat huilen niet voor mannen is bedoeld en dat hij dus zich als een ‘echte’ man dient te zijn, namelijk zogenaamd ‘sterk’ en geen ‘mietje’ zijn. Dat wordt bij veel mannen van jongs af aan geïndoctrineerd waardoor mannen nog ongevoeliger worden wat in veel gevallen kan leiden tot problemen in relaties.

Als je denkt dat het bovenstaande van nut is voor jou of voor iemand die je kent in je omgeving, dan zal het wellicht helpen door hem of haar dit mee te geven. Soms is de oplossing dichterbij dan je denkt die door een kleine miscommunicatie tussen de twee veroorzaakt wordt. Al moet ik tegelijkertijd bekennen dat slechts kennis hiervan nemen niet genoeg is. Wanneer iemand zijn hele leven geïndoctrineerd is door een bepaalde denk- en gedragspatroon die hij met de paplepel mee heeft gekregen, dan kan je die niet zo maar veranderen met een stukje tekst. Je kan iemand’s gedachten pas veranderen als die persoon ook daadwerkelijk beseft wat je hem aan het vertellen bent dat het ook zijn hart raakt. Cognitieve kennis is vaak onvoldoende. Iets moet zich eerst goed tot de geest doordringen zodat de desbetreffende persoon het goed beseft en zodoende er naar zal handelen. Hiermee wil ik dus zeggen dat al heb je het bovenstaande gelezen, de kans is er en is groot zelfs dat je blijft op de oude patroon gedragen, want het oude gedrag zit goed ingeprent. Het vereist een sterke wil om een andere houding te nemen die je voorheen nooit had.

Badr Youyou

Advertenties