Centrale banken en schuld

Voor velen is economie een saai vak. Dat komt omdat de huidige economen die voor de banken werken en in dienst zijn van het gehele monetaire stelsel, graag dit vak ‘saai’ proberen te houden. Dat is namelijk in hun belang, want dan hoef je geen kritische vragen te stellen hoe het een en ander in elkaar zit. Bijvoorbeeld: waar komt geld vandaan?

Ik kwam zojuist een stukje tekst tegen die ik een jaar geleden had overgeschreven van een documentaire dat Zeitgeist heet. Velen die tegen het monetaire stelsel zijn, kennen deze documentaire of hebben op zijn minst daar delen van gezien. Dat stukje wat ik toen had overgeschreven gaat over de centrale banken en hoe geld wordt gecreëerd. Ik raad iedereen aan om het te lezen, want het zal je laten beseffen dat we met zijn allen in schulden leven die we nooit en onmogelijk kunnen terugbetalen:

Wat is een centrale bank?

Een centrale bank is een instituut dat de munteenheid voor een natie produceert. Er zijn twee specifieke belangen gebaseerd op historische overleveringen: De controle over rentes, geld voorraad en inflatie.

De centrale bank levert niet zomaar geld aan de overheid. Om geld te leveren moet het eerst gecreëerd worden. Alvorens dat gedaan wordt, maakt de overheid zogeheten treasury bonds (waardepapieren) die ze aan de centrale bank levert. Pas als dit gebeurd, wordt het geld gecreëerd. Maar het geinige is dat over deze geldcreatie moet er ook nog rente voor betaald moet worden wat feitelijk niet bestaat. Daar komt ook nog bij het feit dat door het verhogen of verlagen van de geldvoorraad, reguleert de centrale bank daarmee de waarde van de munt die wordt uitgegeven.

Het is van groot belang te begrijpen dat deze structuur op de lange termijn tot maar één ding kan lijden: Schuld die zich ophoopt als een zeepbel die de mensheid nooit in staat zal zijn geheel terug te kunnen betalen!

Elke dollar of euro die door de centrale bank (De FED) wordt geproduceerd, wordt uitgeleend tegen rente. Dat betekent dat iedere dollar of euro die wordt geproduceerd eigenlijk een dollar of euro is plus een bepaald percentage rente gebaseerd op die ene dollar/ euro. En aangezien de centrale bank een monopolie heeft op het produceren van de munt voor de VS en zelfs voor Europa die ze creëren met een acute schuld er aan vast, plus nog de rente, waar moet dan dat extra geld van de rente vandaan komen om die schuld af te betalen??? Het kan alleen maar van de centrale bank komen. Dit betekent dat de centrale bank de aanvoer van geld moet verhogen om tijdelijk de uitstaande schuld te kunnen dekken, maar dit zorgt er alleen maar voor dat de schuld nog steeds hoger wordt aangezien men daar ook nog rente voor moet betalen. Het eindresultaat van dit systeem is slavernij, want het is onmogelijk voor de regering en zijn bevolking ooit uit deze zelfgenererende schuld af te komen. De oprichters van dit geldsysteem waren zich daar terdege van bewust.

“Als Amerikanen het ooit toestaan dat privé banken controle hebben over het monetaire stelsel, zullen de banken en instellingen die rond dit systeem groeien mensen hun eigendommen ontnemen totdat hun kinderen dakloos wakker worden op het land da thun voorvaderen hebben veroverd.” Thomas Jefferson, 1743 – 1826

“Als je slaaf wilt blijven van de banken en zelf wilt betalen voor de kosten van deze slavernij, laat hen dan geld blijven produceren en de controle houden over het krediet van de natie.” Sir Josiah Stamp 1880 – 1941

Badr Youyou