Wat je moet weten als je met een baby te maken krijgt

Ik zou graag iedereen willen vragen een paar minuten van zijn tijd te nemen om naar de volgende video te kijken. Adembenemend mooi.

Let op hoe de verpleegster goed met de baby omgaat, maar let ook op hoe de baby zich comfortabel voelt. Een sereen gevoel overheerst hem en dat is het mooiste cadeau wat je een baby kunt schenken. Maar de vraag is waarom is dit zo mooi en vooral: wat betekent het voor de baby?

baby-grabbing-finger

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat baby’s die vaak werden aangeraakt, gestreeld en vastgehouden worden door hun verzorgers (voornamelijk moeder), zich beter ontwikkelen dan baby’s die dat minder krijgen. In de jaren negentig werd er in Brazilië een aantal baby’s die te vroeg waren geboren in de gaten gehouden terwijl ze in de couveuse opgroeien. De baby’s die meer werden gestreeld en aangeraakt, groeiden overduidelijk sneller dan de baby’s die minder werden aangeraakt. Aanraking en contact in het algemeen met je baby, zorgt er voor dat het zich veilig voelt. Baby’s hebben een automatische mechanisme in zichzelf die hen ‘vertelt’ dat ze afhankelijk zijn van de buitenwereld. Wanneer een baby is pasgeboren dan doet de arts of de verpleegsters een paar testen zoals het testen van zijn reflexen. Zoals velen weten, wanneer je je duim legt op het hand van de baby, dan zul je merken dat het uit reflex je vingers grijpt. Dit doet een baby omdat zijn hersenen (amygdala om precies te zijn) weet dat als het zich ergens ‘vastgrijpt’, dan voelt dat ‘veilig’. Dat is hetzelfde reflex als wanneer je in de bus staat en om niet te vallen dat je dan snel aan iets vastgrijpt. Hiermee wil ik dus zeggen dat een baby constant in zijn achterhoofd automatisch op zoek is naar veiligheid. Daarom is het van groot belang dat een moeder zo veel mogelijk in de buurt moet zijn van haar baby. Laat je baby vooral niet blijven huilen en pak hem meteen op en kijk wat het nodig heeft.

In het verleden werden in verschillende landen experimenten gehouden waarin baby’s opzettelijk niet werden aangeraakt en ook werd er niet met ze gecommuniceerd. De baby’s kregen slechts de primaire fysieke behoeften zoals eten, kleding, een bed en verder niets. De gevolgen is dat alle baby’s stierven aan de zogeheten ‘marasme’ oftewel: ‘wegkwijning’. Hoe minder je de baby aanraakt, hem meer negeert en verwaarloosd, hoe meer die wegkwijnt. Wegkwijning betekent hier dat de baby psychisch instort, wat als gevolg heeft in extreme gevallen dat het gewoon sterft. Baby’s die niet sterven lopen zware psychische problemen op. Voornamelijk de ergste soort en dat is ‘angst’. De gevolgen op latere leeftijd, afhankelijk van hoe die wordt opgevoed en dergelijk zijn divers, maar ze zijn alles behalve positief.

Het is daarom van groot belang dat je constant communiceert en vooral je baby aanraakt. Ook dien je alle stressvolle situaties te vermijden. Wat veel moeders niet beseffen is dat een baby kan de stress van zijn moeder aanvoelen en sowieso is dat het geval wanneer het nog in de foetus fase zit. Een zwangere moeder deelt alles wat er in haar lichaam gebeurt rechtstreeks met haar foetus. Dus als ze gestrest raakt, dan maakt ze stresshormonen (cortisol) aan en die ze dus rechtstreeks deelt met haar baby met alle gevolgen van dien.

Inbakeren

Inbakeren

Naast het aanraken van de baby is het inbakeren een goede raad. Er zijn veel moeders die dit helaas niet doen, terwijl dit erg goed is voor zijn ontwikkeling. Het inbakeren geeft de baby een gevoel van geborgenheid en dus hebben we het over die ‘veiligheid’ waar ik het eerder over heb gehad. Besef dat een baby negen maanden strak zat in de baarmoeder. Bij het inbakeren geef je de baby dat gevoel een beetje weer terug en daarom kan het tijdens het inbakeren ook goed slapen en uitrusten. In ontwikkelingslanden inbakeren veel moeders hun baby’s. Als een vrouw op het land werkt bijvoorbeeld, dan bindt ze haar baby stevig vast aan haar rug. Op die manier blijft haar baby constant bij haar in de buurt waardoor het zich veilig voelt.

mother swaddle babyKortom: Hoe minder fysieke en geestelijke contact je maakt met je baby, hoe minder goed je baby zowel fysiek als geestelijk zal ontwikkelen. Voornamelijk het geestelijke is belangrijk. Mocht je als moeder binnenkort gaan bevallen neem dan het volgende in acht: zorg er voor dat de ruimte waarin de baby geboren wordt niet te fel is verlicht. De baby heeft negen maanden in een donkere omgeving geleefd en kan al dat licht niet aan. Ook maak niet te veel lawaai zoals hard praten en het geluid afkomstig van de materiële voorwerpen die men gebruikt heeft. Ook dat kunnen zijn oren niet aan. Vermijd ook te veel medische experimenten na de bevalling, tenzij men iets heeft gemerkt wat niet normaal is. De baby moet zo veel mogelijk dicht bij zijn moeder blijven. Wat sommigen experts ook aanraden is het bevallen in een badkuip met water. De baby is opgegroeid in vruchtwater en dat is de reden ook waarom baby’s na de geboorte het nog steeds lekker vinden om te zwemmen of het voelen van water om hun lichaampjes heen. Het bevallen in een badkuip verkleint de kloof tussen de baarmoeder waarin het zat en de buitenwereld waarin hij plotseling terecht komt.

Wil je over dit onderwerp praten of mee discussiëren op Facebook, klik dan hier.

Badr Youyou