Wijze woorden van de profeet over boosheid

He is not strong and powerful who throws“De sterke is niet het overmeesteren van een ander met fysieke kracht, maar de sterke is degene die zichzelf onder controle heeft wanneer hij boos is.” (Al-Bukhari)

Dat zei God’s boodschapper Mohammed vrede zij met hem meer dan 1400 jaar geleden. Hij wist als geen ander waar boosheid naar kan leiden. Probeer zo min mogelijk snel te reageren vanuit emotie, want vaak is op dat moment het verstand op een minimale werking. In een andere overlevering zei hij God´s zegen en vrede zij met hem ook, dat boosheid van de duivel is. ” الغضب من الشيطان”.
Verder vermelde hij: “Als iemand van jullie boos wordt, dan moet hij gaan zitten. Als die boosheid niet weggaat, dan kan hij beter gaan liggen”, ” إذا غضب أحدكم وهو قائم فليجلس ، فإن ذهب عنه الغضب ، وإلا فليضطجع”.

Fanatieke moslimDit zijn zeer wijze woorden van hem. We weten dat we bij boosheid controle verliezen. Cortisol (een stresshormoon) komt dan o.a. vrij wat dus voor stress zorgt. Het verstoort ook je suikerspiegel en nog meer andere negatieve effecten die op lange termijn je lichaam aantasten. Maar wat ik geniaal vind is de oplossing die hij God’s vrede en zegen zij met hem biedt, namelijk door te gaan zitten of desnoods te liggen. Wanneer je dat doet, dan neem je afstand van het probleem. Door je lichaamshouding die je veranderd, begint je lichaam zich ook sneller te herstellen omdat de stresshormonen minder vrij komen. Als je gaat liggen is dat helemaal beter, want dan stroomt het bloed evenwichtiger in je lichaam en kom je tot een soort kalmte.

Boosheid is een deur die de weg vrij maakt voor de duivel om met je geest te doen wat hij wil. Op dat moment is je grootste vijand niet diegene op wie je boos bent, maar dat ben je zelf.

Onder boosheid valt dus ook woede, driftbuien en uitbarstingen.

Meepraten over het onderwerp op Facebook? Klik dan hier.

Badr Youyou