Mensen die religies haten snappen er niks van

The Quran is a lie and hateAls je een mes op een tafel legt en je laat het zien aan een crimineel met een zwaar verleden, dan zal hij het met in zijn gedachten meteen associëren met een ‘wapen’ om bijvoorbeeld er mee te gaan dreigen.

Laat je het mes aan een chefkok zien, dan zal hij het met associëren met de keuken en welke groenten hij er mee allemaal kan snijden bijvoorbeeld.

Alhoewel het over hetzelfde mes gaat, zie je dat beide een eigen interpretatie er aan geven. Ze bekijken het beide vanuit hun eigen uitgangspunt. Dit gaat precies zo met een religie of ideologie die iemand aanhangt. Iedereen hangt een geloof aan met een eigen perceptie. Wanneer iemand agressie uitstraalt in de naam van het geloof, dan komt het niet door dat geloof zelf, maar door de gedachtegang van die persoon. Dat is de reden ook waarom je genoeg mensen vindt die hetzelfde geloof aanhangen, maar die dan wel weer tolerantie en liefde uitstralen.

Dit is de reden waarom Epictetus, een groot Stoïcijns, Griekse filosoof zei:

“Het zijn niet de dingen die ons bang maken, maar het is hoe wij naar die dingen kijken die ons bang maakt.”

In meerdere artikelen op mijn weblog, vind je het bovenste staan. Maar ik breng het af en toe naar voren om mensen te laten begrijpen dat niet een filosofie die mensen aanhangen die hen maakt wat ze worden, maar het is vooral hun psychische houding en invloeden die ze van jongs af aan mee hebben gekregen die het meest invloed hebben op hun gedrag. Men gebruikt dan het geloof als ‘steun’ voor zijn eigen psychische verwrongen overtuiging. Het kan dan de goede kant, maar ook de slechte kant opgaan.

Het bovenste geldt niet alleen voor religieuze mensen, maar ook voor niet-religieuzen. Daarom zul je ook een atheïst tegenkomen die bijvoorbeeld fel anti-religieus is tot aan vormen van intolerantie. Dit wordt niet veroorzaakt door zijn atheïsme, maar eerder door zijn psychische houding. Hij gebruikt alleen atheïsme als excuus om dus religieuzen te ‘haten’.

Meer onderwerpen die hiermee te maken:

Religies zijn de oorzaak van ellende?

Waar komt extremisme en radicalisme vandaan? Een nieuw perspectief

Meepraten over dit onderwerp? Klik dan hier.

Badr Youyou

Advertenties