Religies als producten van de conglomeraten

Danger religious warsWanneer een verkoper een praatje houdt over zijn product met een koper, dan gaat het bij hem op de eerste plaats niet om het product zelf, maar om het geld wat hij binnen wil halen. Voor hem is het product slechts een middel om aan geld zien te komen. Als hij van te voren zou weten dat een verkoper toch niets gaat kopen, dan zal hij zijn verkooppraatje verminderen. Hij zich zelfs geïrriteerd raken als hij merkt dat de koper niets koopt en toch doorgaat met het stellen van vragen. Ervaren verkopers weten goed wat ik bedoel, want zij herkennen snel aan iemand of hij daadwerkelijk kwam kopen of gewoon rond zit te neuzelen in de winkel.

Nu stel je vast wel de vraag: waar wil je heen? Hier komt het: De relatie tussen een koper, verkoper en het product is precies dezelfde relatie die we wereldwijd zien tussen conglomeraten (rijke elites), religies en de bevolkingen. Religie is het product. Het volk is de koper en de conglomeraten zijn de verkopers. Ik zie regelmatig artikelen, plaatjes en opmerkingen voorbij komen waarin mensen steeds op religies afgaan. Ze geven geloof en religieuzen de schuld voor de conflicten en oorlogen. Welnu, diegene die zeggen dat religie het probleem is, zeggen ook dat een ‘product’ de oorzaak is tussen de koper en de verkoper en dit leg ik als volgt uit:

Bombing people creates terroristsIets wat je dierbaar is, wil je graag koesteren, goed bewaken, er voor opkomen en haar willen verdedigen. Dat geldt ook voor een kostbaar product. Als je een staaf van goud hebt of een steen van diamant, dan zal je alles uit de kast halen om die te bewaken en desnoods ‘geweld’ er voor gebruiken als iemand het probeert van je af te pakken. In feite is dat precies hetzelfde wat er gaande is met religies. Mensen hebben een sterke band met hun religie. Mensen voelen zich ook gelukkig erbij. Voor velen is religie hun identiteit en een levensstijl. Het geeft namelijk antwoorden op vragen waar de wetenschap geen antwoord op kan geven. Het geeft hen zekerheid om het zo maar te zeggen. Voor velen is het zelfs een reden van hun bestaan. Vanwege deze feiten, wisten rijken en machthebbers hier goed gebruik van te kunnen maken. Hoe kostbaarder, duurzaam en van hoog kwaliteit het product is, hoe meer mensen haar graag willen en tegelijkertijd hen goed er mee kunt chanteren of manipuleren. Als verkoper heb je dan een goed middel in je handen om mensen onderling te laten ruziën en zelfs onderling te laten vechten over het product. In feite, is dit precies wat er gebeurd wanneer religieuze mensen onderling een conflict hebben. Ze vechten onderling niet omdat het geloof dat zelf roept, al wil ik er wel bij zeggen dat velen onder hen graag in het geloof naar redenen zoeken waarom ze vechten. Maar ze vechten onderling omdat het geloof hun identiteit is en zich ‘bedreigd’ voelen. In dit geval gaat het  eerder het om hun sociale, psychische en maatschappelijke gesteldheid, dan om hun religie. Religie is slechts een instrument. Stel dat iemand je bedreigt om je goudstaaf van je te willen afpakken, maar je gaat in de verdediging en desnoods geweld gebruikt als die persoon ook geweld tegen je wil gebruiken. Hier kunnen we niet de goudstaaf de schuld geven van het geweld die er ontstaat. Het geweld is ontstaan omdat er angst komt kijken bij diegene die zijn goudstaaf wil verdedigen en kwaad bij diegene die het wil afpakken. De schuld ligt totaal niet bij de goudstaaf. De goudstaaf eigenaar, had ook er voor kunnen kiezen om de goudstaaf weg te geven omdat hij vindt dat het risico en de dreigingen niet waard is. De houding die dus iemand neemt is afhankelijk van zijn psyche en niet van het product die hij heeft of welk geloof hij aanhangt.

I see peopleMensen die dan vechten omdat ze zich beledigd of bedreigd voelen door anderen, zijn mensen die feitelijk het geloof volkomen als hun identiteit hebben overgenomen, waardoor religie het enige is wat ze nog over hebben als reden van hun bestaan. Kom je aan hun geloof, dan kom je aan hen persoonlijk waardoor ze zich gauw bedreigd zullen voelen, maar tegelijkertijd ook makkelijk manipuleerbaar kunnen zijn (Klik op het volgende om meer over dit stukje te lezen: ‘Wat een opluchting dat Breivik geen Marokkaan is’

Daarom dienen mensen de oorzaak van een probleem niet in de religie te zoeken, maar ergens anders. Trap dus niet in de propaganda dat religies de oorzaak zijn van zoveel oorlogen en ellende wereldwijd, maar het zijn eerder de machthebbers, de geldschieters, de eigenaren van banken en de politici die vaak hun handlangers zijn, die graag bevolkingen onderling zien ruziën. Want hoe gek het ook klinkt: Hoe meer conflicten, hoe meer het geld zal rollen en je kent de uitdrukking : one man’s meat is another man’s poison. Oftewel: De ene zijn dood, is de ander zijn brood.

Meer hierover weten, lees dan de volgende tekst: “Religies oorzaak van ellende? Waar komt de afkeer voor religies vandaan?”

Badr Youyou

Advertenties