Wat je misschien nog niet weet over roken

Longen van roker

Ik hoef niet te vertellen welke van deze twee longen gezonde longen zijn en welke van een roker zijn. Dit is een foto die opgenomen is in een laboratorium zoals je kan zien.

Wat doe je jezelf aan als je deze foto ziet. Dit bewijst in feite de kracht van de nood bij de mensen om toch te blijven roken. Eigenlijk is het zo dat wanneer je zulke foto’s ziet en al te goed beseft dat zoiets gebeurd metje longen dan is het eerste waar je aan zou moeten denk: ‘ik doe dit mezelf niet aan. Het is mij niet waard en mijn gezondheid en leven is mij veel te dierbaar!’. Helaas is dit niet wat we dan denken als we dit zien. Dat komt omdat we met zijn allen een sterke mechanisme in onszelf hebben die de ernst van de situaties om ons heen sterk bagatelliseert. Het is een mechanisme van ontkenning die het besef van die gevaren verdringt. In het Engels heet het Normalcy Bias. Je normaliseert het probleem als het ware en je doet alsof er niets aan de hand is terwijl er wel iets behoorlijk mis is. Dit is ook de reden waarom mensen pas beseffen hoe gevaarlijk hun situatie is wanneer het vaak te laat is. Denk aan het oplopen van een hernia doordat de patiënt het jarenlang heeft genegeerd of het rijgedrag van sommigen die niet beseffen hoe gevaarlijk ze rijden totdat ze verongelukken et cetera. Voor een roker geldt precies hetzelfde. Hij blijft roken, al ziet hij dat het gevaarlijk is, maar door de noodzakelijke verlangen van het roken, onderschat hij de risico’s. Hij moet eerst opgenomen in het ziekenhuis worden om geopereerd te worden of te horen krijgen dat hij longkanker heeft opgelopen. Dan pas komt het besef…

Roken is niet alleen fysiek verslavend, maar vooral en op de eerste plaats geestelijk verslavend. Want van fysieke verslaving kan je nog afkomen, maar geestelijke verslaving niet. Er zijn mensen die weken, maanden en zelfs jaren gestopt waren met roken, maar wanneer de stress opduikt en ze kunnen de druk niet meer aan, dan wordt het verlangen naar een sigaret groter, waardoor ze dus opnieuw weer de fout in gaan. Roken heeft een sterk effect op de geest. Het is in staat goed stress tijdelijk te onderdrukken, daarom voelt een roker zich heerlijk als hij even vijf minuten naar buiten gaat om een sigaret op te steken. Hij voelt zich daarna wat beter en kan weer aan de slag. Hoe stressvoller en deprimerend een situatie is, hoe meer iemand gaat roken.

Kortom: roken is op zich geen oplossing voor de problemen. Het onderdrukt ze alleen maar en je blijft verslaafd er aan waardoor je longen alleen maar nog meer vernietigd worden. Het beste wat je kan doen is de juiste therapie volgen. Leren omgaan met die ‘angsten’ die verscholen zitten achter de stress en vooral leren verwerken. Dat is mogelijk namelijk. De enige reden waarom we niet genoeg energie steken in onszelf is omdat we het vermogen in onszelf onderschatten en onvoldoende waarderen. Als je leert jezelf te vertrouwen in die zin dat je in jezelf gelooft een uitstekend leven te mogen leiden zonder roken, dan zal het je ook lukken om er van af te komen. It’s up to you. Kies je de gemakzuchtige weg of de weg naar bevrijding.

Reageren op dit artikel, kan ook hier.

Een verwant onderwerp:

Info waar je geen spijt van krijg!

Badr Youyou

Advertenties