Wat is er aan de hand in Syrië?

Saud's create jihadis for syria

Een dictator, genaamd Bashar Al Assad die zijn vader (Hafid Al Assad) heeft opgevolgd waarin ze bijna 50 jaar harde dictatuur hebben uitgeoefend. Vroeg of laat zou het toch daar gaan barsten en dat is nu gebeurd. Dit wist ik en dit weten heel veel Arabische, islamitische politici en analisten ook. Het was onvermijdelijk. Sinds de Arabische lente in Tunesië is begonnen was wel te verwachten dat het in sommige landen zou uitbarsten en dat is ook gebeurd. Een van die landen is simpelweg Syrië. De landen waar er geen revoluties zijn ontstaan zijn landen die vooral door de VS sterk worden beschermd zoals Saoedi-Arabië en andere olie-staten. Een van de landen waar wel de revolutie uitbrak, maar met man en macht wordt onderdrukt is Bahrain. Daar is de meerderheid van de bevolking sjiitisch. Zowel Saoedi-Arabië als de VS hebben er geen belang bij dat sjiieten hun rechten zouden krijgen wat zou resulteren in een democratische Bahrain. Maar er zijn ook landen die de VS steunde, maar niet kon beschermen zoals Egypte. De VS kon niet voorkomen dat de revolutie daar zijn gang kon gaan en dus leiden tot het afzetten van Mubarak. Dit betekent niet dat de VS de situatie negeert of dat ze toelaat dat alles uit de hand zou lopen. Dat is niet in haar belang en al helemaal niet in die van Israël. De ministerie van defensie van de VS krijgt minimaal 425 miljard dollar jaarlijks om uit te besteden. Een deel van dat geld gaat ook naar het plannen van de strategie en het beleid in het Midden-Oosten en uiteraard in nog veel meer gebieden wereldwijd. Dat houdt in dat wanneer er dus iets onverwachts gebeurd in het Midden-Oosten waar zij geen rekening mee hebben gehouden, dat ze dan vooralsnog met spoed met een plan van aanpak moeten komen om dan de situatie goed in te schatten en wat ze in de toekomst daarmee willen doen. De revolutie in Syrië die feitelijk door de bevolking is ontstaan, heeft de VS ook niet genegeerd en dus gingen zij ook hun plan smeden om die te laten verlopen naar hun wensen. Een van de plannen is precies dezelfde wat de VS heeft gedaan met de Sovjet Unie, namelijk jihadisten daarheen sturen om een einde te maken aan de oorlog. Dat is ze destijds gelukt en dat gaat hen nu ook lukken met Syrië.

Let wel: de FSA was niet jihadistisch begonnen en is nog steeds niet jihadistisch. De kolonel Riaad Al Asaad die deserteerde met naast hem honderden andere militairen, hebben voor het volk gekozen. Aan hen hebben we het gewapende strijd tegen Assad te danken en dat is maar goed ook. Het was uiteraard ook gewoon zeer voorspelbaar dat er naar Syrië jihadisten zouden gaan. Dat was onvermijdelijk, want het regime is alawitisch en aangezien alle moslims wereldwijd hetzij soennitisch of salafistisch het alawisme niet erkennen als zijnde islamitisch, was het voor mij en voor veel anderen zeer voorspelbaar dat salafisten ermee zouden gaan bemoeien. Hen kennende en het wrede gedrag van de shabieha (spoken) van Assad die vrijwel allemaal alawitisch zijn, was dus heel erg voorspelbaar dat er dan een respons komt van salafisten die dan een religieuze oorlog van gingen maken. Amerikanen zijn niet dom, zoals ik eerder zei, ze hebben ervaring met wahhabisten. Naar Afghanisten hebben ze via Saoedi-Arabië jihadisten verstuurd en dat lieten ze dit keer ook gewoon gebeuren. Daarom ben ik van mening dat alle jihadisten (salafisten dus) die daarheen gaan zijn naïevelingen. Dit wil niet zeggen dat ik geen strijd steun tegen Assad. Graag zelfs… Ik keur alleen het salafisme af en het feit dat ze de oorlog tegen Assad als een religieuze oorlog hebben bestempeld. Zowel alawieten als Sjiieten worden door salafisten zwart gemaakt. Daarnaast hebben de salafisten een andere agenda, namelijk het streven naar de sharia-staat in Syrië en ongetwijfeld hun expansiedrift verder verspreiden.

Mourad Massali uit Delft overleden in Syrië

Mourad Massali uit Delft overleden in Syrië

De jongeren uit Nederland handelen ook vanuit die gedachte. Puur islamitisch beoordeeld, zijn ze verkeerd bezig. Ze hadden beter hun opleidingen moeten afmaken en iets kunnen betekenen voor hun eigen gemeenschap in plaats van zich op te geven voor de strijd in Syrië. En als ze toch iets willen betekenen voor Syrië, dan hadden ze andere manieren kunnen vinden om de bevolking te helpen. Het FSA (Free Syrian Army) op zich vraagt niet naar meer soldaten, maar wil meer geavanceerde wapens. Dat is wat daar ontbreekt en niet aan jongetjes wiens moeders gisteren in de ochtend wakker maakte en voor hen ei bakten en de dag daarna dachten ze dat ze opeens strijders zijn. Straks komen ze terug allemaal met PTSS verschijnselen en zitten we met ze opgezadeld. Daarom ben ik het er me eens met de regering dat het zeer waarschijnlijk is dat sommigen van deze jongeren die door trainingen, het zien van doden en al dat bloed in Syrië hun gevoelens zal killen. Oorlog verhard je gevoelens en zal je het gevoel geven wanneer je weer terugkeert naar de maatschappij dat je meer zult durven doen dan voorheen. Er zullen ongetwijfeld onder die jongeren enkelen zijn die dus de overheid gaan ondermijnen en zullen denken hier ook maar een jihad te kunnen starten. De oorlogservaringen maakt het voor hen laagdrempelig, want laten we daar geen misverstand over ontstaan: de gewapende jihadisten van Jabhat al-Nusrah zijn een onderdeel van Al Qaida en we weten waar die jihadisten in staat zijn en ook wat voor voer ze aan die jongeren mee zullen geven.

Ik steun elke strijd tegen Assad en ook de FSA, maar ik ben alles behalve blij met de komst van de salafisten naar Syrië. Het zijn gewoon naïeve instrumenten die de VS gebruikt met het masker van Saoedi-Arabië om de strategieën van de Amerikanen te bewerkstelligen. De Amerikanen hebben eerst Assad laten afzwakken door het FSA en de jihadisten. Dat is in hun gunst en bespaart hen miljoenen dollars. Ze grijpen nu pas daarin door te overwegen militaire steun te geven. Feitelijk als ze goede intenties hadden, dan hadden ze dat al meer dan een jaar geleden gedaan. Maar ze komen daar nu pas mee, nadat het land ook verzwakt is. Een verzwakte Syrië is in het voordeel van Israël. Hoe zwakker de landen om haar heen zijn hoe veiliger de zionisten zich voelen.

Badr Youyou

Advertenties