Als God bestaat, waarom laat hij dan zoveel natuurrampen gebeuren?

God's testRegelmatig kom ik vragen tegen die door mensen die niet in een god geloven gesteld worden zoals: Als een god zou bestaan, waarom Hij dan al die natuurrampen toestaat waaraan zoveel mensen sterven. In een van de vragen op Facebook werd er verwezen naar de Tsunami van 2004 waaraan ongeveer 230.000 mensen stierven. Daarop heb ik met het volgende gereageerd:

Wist je dat het aantal doden door natuurrampen in totaal vergeleken met het aantal doden die door mensen zelf veroorzaakt zijn minder dan 1 % is? Wat wij onderling als mensen verrichten door oorlogen, misdaad en dergelijk is de grootste veroorzaker van alle ellende op de wereld.

Maar wat je ook dient te weten is dat het natuurgeweld een onderdeel is van moeder aarde. Ook dien je te beseffen dat de meeste slachtoffers ervan zijn meer te danken aan o.a. nalatigheid bij de mensen. Van slechte voorbereidingen tot aan slechte waarschuwingen. Landen die bijvoorbeeld getroffen zijn door de Tsunami in 2004 zijn vrijwel allemaal derde wereldlanden. Het waren vooral arme bevolkingen die in krottenwijken en modderhuizen woonden. Er waren geen waarschuwingen vooraf en hadden geen stevige gebouwen die het aantal slachtoffers had kunnen verminderen. Ik durf te wedden dat het aantal slachtoffers niet zo veel had hoeven te zijn als men daar goede regeringen hadden, met goede infrastructuur en economie.

Daarnaast is het leven op aarde geen paradijs. Ik weet niet of je het weet, maar alles wat we hier op aarde meemaken bestaat uit het goede en het kwade, mooi en lelijk, groot en klein, arm en rijk, gezond en ziek, slecht en beter, zwart en wit, lekker en vies, positief en negatief, slagen en falen, winnen en verliezen.. et cetera. Kortom: het leven is in haar geheel een en al vrijheid. ‘Vrijheid’ heeft geen enkele betekenis zonder die twee tegenovergestelde polen (positief en negatief). Zelfs de materie waar we uit bestaan, bestaat uit protonen (positief) en elektronen (negatief).

“En Wij hebben alles in paren geschapen opdat jullie er lering uit mogen trekken” (Koran 51: 50)

Al deze zaken vallen onder de noemer ‘beproevingen’ en in de Koran wordt daar het volgende over vermeld:

“Dachten de mensen dat zij met rust worden gelaten, als zij zeggen: “Wij geloven” en dat zij niet beproefd worden? En voorzeker, Wij hebben degenen vóór hen op de proef gesteld.” (Koran 29: 2)

““En Wij zullen jullie zeker beproeven met iets van vrees, honger, vermindering van bezittingen, levens en vruchten. Maar geeft verheugende tijdingen aan de geduldigen. Degenen die wanneer een ramp hen treft, zeggen: “Waarlijk, aan God behoren wij en voorwaar, tot Hem zullen wij terugkeren.” (Koran 2: 155-157)

Vergeet ook niet, dat het leed wat we zien is een herinnering aan hoe goed je het zelf hebt. Je weet pas hoe lekker iets is als je van te voren hebt geproefd hoe het ook zuur kan zijn. Je weet pas hoe warmte lekker aanvoelt als je weet hoe het erg koud kan zijn. Je weet pas hoe iets jou mooi kan staan als je van te voren weet hoe lelijke dingen jou kunnen staan, en je zult succes ook nooit begrijpen als je niet had geweten wat falen is.

Wie naar vrijheid snakt en wil alleen de goede kanten ervan ontvangen, heeft vrijheid niet helemaal begrepen, laat staan dat hij de Alwijze kan begrijpen.

Je kan ook op Facebook reageren. Klik hier.

Badr Youyou

Advertenties