Conserveermiddelen hebben we niet nodig

hamburgerOnlangs las ik een bericht op de Telegraaf dat over een hamburger van McDonald’s ging. Een man heeft de burger 14 jaar lang bewaard en het is geen schrammetje verandert. Het bericht lees je hier:

Hamburger McDonald’s na 14 jaar onveranderd

Ik heb vaak gelezen dat conserveermiddelen schadelijk zijn voor het lichaam omdat ze organismen doden en zuurstofremmend zijn. Ze komen in ons lichaam terecht door dus al dat geconserveerd voedsel die we naar binnen werken. Als ze eenmaal in het lichaam zitten, dan proberen ze dus ook hun functie uit te oefenen in onze cellen wat dus resulteert in het slecht functioneren van onze lichamelijke cellen. We moeten al constant vechten tegen de vrije radicalen die we dagelijks innemen, naast de vrije radicalen die ons lichaam zelf aanmaakt. Met het benutten van voedsel waarin conserveermiddelen zitten, is dat een nog extra aanslag op het lichaam wat dus het verouderingsproces versneld. Dat is wat vrije radicalen namelijk doen zoals dat sinds jaren een wetenschappelijke feit is geworden.

Over het algemeen, zijn de meningen over conserveermiddelen erg verschillend. Een groep zegt dat ze niet schadelijk zijn, maar een andere groep zegt van wel. Wat je ook daarvan vindt, de belangrijkste vraag die je moet stellen is: Aangezien wij als mens een onderdeel zijn van de natuur, was het conserveren van voedsel middels chemische additieven een onderdeel van het menselijke bestaan? Sinds wanneer worden conserveermiddelen gebruikt om voedsel te bewaren? Ik ben natuurlijk niet tegen het conserveren van voedsel op zich. Op een natuurlijke manier eten conserveren zoals de zuurstof uitpersen, of iets in hoog concentratie zout bewaren of in honing et cetera… is niet schadelijk, maar hier gaat het om die chemische additieven die van nature niet in ons lichaam voorkomen, maar pure chemisch (e-nummers) door fabrieken samengesteld zijn om producten maanden en zelfs jaren te bewaren. De reden van dit soort additieven is om dus producten langer te bewaren in het belang van massaproductie en supermarkten. Stel je voor dat we met zijn allen alleen maar vers gaan gebruiken, wat zal er nog van een supermarkt overblijven?

Als je hier goed over nadenkt, dan zul je merken dat wij – mensen – ver staan van de natuur en hoe het hoort te zijn. We nemen allerlei chemische troep in ons lichamen en achteraf klagen wij over de diverse hoge kankergevallen en ziektes die opvallend typisch bij de moderne wereld horen. Zoals ik zei: We staan heel ver van de natuur. Vanaf dag één dat we geboren waren, zijn we gewend aan supermarkten en aan ‘voedsel’ zoals we die nu kennen. Mensen die pure natuurlijke voeding eten zijn ver in de minderheid geworden. Het is de omgekeerde wereld. Wat natuurlijk is en als meerderheid hoort te zijn is een minderheid geworden. Zo goed zijn we dus ook echt geïndoctrineerd. En het ergste: we vinden het normaal en we denken dat het ook zo hoort. Weinig die hierbij stil staan.

Gezegend is hij die zelfbewust is en nadenkt. Hij die tegen de stroom in gaat en stil staat bij alles wat hij doet, in plaats van dingen klakkeloos aan te nemen omdat hij ze gewend was.

Badr Youyou