De onterechte aversie van moslims jegens verzorgingstehuizen voor bejaarden

moslim verpleeghuisWat is dat met veel moslims die negatief naar verzorgingstehuis voor bejaarden kijken? Sommige praktiserende moslims willen je doen geloven dat wanneer ouders in een verzorgingstehuis terechtkomen een slechte ontwikkeling is en dat je ze zogenaamd daar hebt ‘weggegooid’ en ‘verwaarloosd’.

Dit slaat nergens op natuurlijk, want een bejaardentehuis hoeft niet per se negatief te zijn. Het is alleen negatief als de bejaarden daar slecht worden behandeld door het personeel en dat is eerder een uitzondering dan regel. Dat hoop ik ten minste. Zo een tehuis kan juist een heel positief effect hebben. Niet alleen krijgen de bejaarden meer aandacht, maar het kan een sociale sfeer voor hen onderling zijn. Ze ontmoeten leeftijdsgenoten en besteden onderling ook meer tijd aan elkaar. Dit lijkt me veel beter dan wanneer ze de hele dag thuis zitten en hun kinderen op het werk zijn. Ik heb het nog niet over kinderen die in hun eigen huizen wonen en een gezin hebben. Zij hebben het al druk genoeg voor hun eigen gezinnen, laat staan om voor hun ouders te zorgen.

Islamitische verzorgingstehuizen zijn in opkomst en dat zie ik als een grote ontwikkeling voor veel moslimbejaarden. Stel je voor dat ze daar zijn met hun islamitische leeftijdsgenoten. Ze hebben een gebedsplaats waar ze gezamenlijk bidden. De hele dag met elkaar kunnen omgaan. Het lijkt me persoonlijk een gezellige sfeer voor hen dan thuis te zitten waar ze al die aandacht van hun eigen kinderen niet geheel krijgen.

Wat ik hierboven zei is trouwens geen oproep dat je je ouders per se naar een verzorgingstehuis moet brengen. Iedereen moet zelf zijn eigen situatie beoordelen. Soms kan het zijn dat het beter is als ze nog thuis wonen. Waar het hier omgaat is dat het niet per se negatief hoeft te zijn als ze in een verzorgingstehuis terechtkomen.

Moslims moeten ook kappen met het veroordelen van niet-moslims wiens ouders in een bejaardentehuis gaan wonen. Ik neem het veel moslims kwalijk die in de naam van de islam niet-moslims aanvallen op dit punt en dan suggereren ze een beeld dat zij beter voor hun ouders zorgen dan niet-moslims. Dit is vrij kort door de bocht gezegd en is eerder een wishful thinking dan werkelijkheid.

Voor meer informatie over dit onderwerp of mee willen praten, klik dan hier.

Badr Youyou

Advertenties