Vrouwelijk brein reageert sterker op babygehuil

baby-moederLees de volgende artikel op Nu.nl en daarna mijn reactie:

Vrouwelijk brein reageert sterker op babygehuil

Dit is iets wat al duizenden jaren het geval is. Moeders staan veel dicht bij hun kind dan de vader. Hoe kan het anders, aangezien de moeder haar kind negen maanden in haar baarmoeder heeft gedragen. De foetus is letterlijk een deel van haar lichaam en krijgt van alles mee wat de moeder heeft. Logischerwijs dat haar bereik sterker op de baby reageert dan die van de man. Daarnaast is de vrouw biologisch zo ingesteld dat ze in sommige dingen beter is. Ze kan bijvoorbeeld beter meerdere dingen tegelijk doen wat we te danken hebben aan haar hersenen. Vrouwen hebben een bredere corpus callosum die er voor zorgt dat de zenuwen tussen de twee hersendelen beter op elkaar reageren. Daarom kan een vrouw ook meer dingen tegelijk in de gaten houden waardoor haar kind dus beter bewaakt wordt. Vrouwen hebben ook een beter periferie zicht. Dat wil zeggen dat ze breder kunnen kijken dan mannen. Vrouwen hebben een periferie van ongeveer 140 tot 160 graden terwijl die van mannen is minder dan 90 graden. Ook zijn vrouwen communicatiever, emotioneler en empathischer wat hen dus geschikter maakt om gepaster op het kind te reageren dan de man.

Om deze redenen kwam een man naar de profeet en vroeg hem wie zijn beste vriend is. De profeet zei: ‘je moeder!. De man vroeg hem daarna nog twee keer dezelfde vraag en antwoordde hij ook twee keer ‘je moeder!’. Pas bij de derde vraag zei hij: ‘je vader!’. Met andere woorden: de band tussen de moeder en haar kind is 3 keer sterker dan met de vader. Met ‘band’ bedoel ik niet alleen vriendschap, maar een hoop andere dingen die er bij komen kijken. In de dierenwereld zien we al gauw hoe een teef of een leeuwin et cetera haar kroost met haar leven beschermd. In het echt zijn er verhalen geweest van sommige moeders die van verre afstand aanvoelden dat hun kind iets is overkomen zonder dat iemand hen daarover heeft geïnformeerd.

Als ik hierover blijf schrijven, dan komen we uiteindelijk bij de oude discussie over de rol en taak van mannen versus vrouwen, maar daar ga ik niet over beginnen. Misschien een andere keer.

Badr Youyou

Advertenties