De ‘wijsheid’ van een salafist over Moederdag

(Nederlands ondertiteld)

Een trieste video, maar je zult je niet verbazen als je erachter komt dat Wahid Bali een salafist is. In de jaren negentig heb ik wat boeken van hem gelezen over djinns (geesten) waar hij in is gespecialiseerd, maar wanneer het komt tot dit soort dingen, maakt hij net als de rest van de salafisten dezelfde blunder.

Zijn eerste grote fout die hij maakt is dat hij Westerlingen over één kam scheert. Beledigend praten over een gemeenschap is een bekend fenomeen van salafisten. Ze verschillen weinig van rechts extremisten die op dezelfde manier moslims over één kam scheren. Ze praten denigrerend en kleinerend over anderen en ze denken hiermee dat ze in de naam van de islam aan het praten. Dit weerspiegelt in feite de achterlijke mentaliteit bij dit soort salafisten.

Het tweede is dat hij een verband brengt tussen Moederdag en het plaatsen van bejaarden in een bejaardentehuis. Ik weet niet hoe hij aan eraan komt dat Moederdag is ontstaan doordat ‘Westerlingen’ hun moeders in bejaardentehuizen plaatsen en om die reden brengen ze hen maar één keer per jaar bezoek en een cadeau!

Daarna begint hij over ‘moslims’. Hij komt met het oude cliché: ‘Moslims vieren Moederdag elke dag!’ zegt hij. De fout die hij hier maakt is ten eerste sowieso de domme opmerking dat ‘wij’ moslms Moederdag elke dag vieren. Zie de reden hiervan in een van mijn eerdere topics. Het tweede is dat hij praat over moslims alsof ze allemaal hetzelfde gedrag vertonen. Dat is hetzelfde verhaal wanneer hij ‘westerlingen’ over één kam scheert. Naar zijn zeggen zijn moslims natuurlijk ideale engeltjes terwijl in de praktijk zijn er ook ‘moslims’ zat die aan hun ouders weinig respect tonen.

Als hij daarna met een verhaal komt van een Engelse vrouw die moslim zou zijn geworden dankzij het feit dat ze moslimfamilies zag elkaar veel respecteren komt hij zo maar uit het niets met een oordeel dat het vieren van Moederdag een ‘innovatie’ is die volgens islam verboden zou zijn!

Hij speelt op de sentimenten van de kijker wat alweer typisch een salafistische manier is van preken in de hoop je over te halen naar zijn grillen. Nergens komt hij met islamitische argumenten dat je geen Moederdag mag vieren of daar bij niet stil mag staan.

Zulke video’s zijn voor het volk dat niet verder kijkt dan haar neus lang is. Zo een preek is voor zwakke geesten die makkelijk onder de indruk raken van een persoon die ‘islamitisch’ overkomt met zijn uiterlijk en een paar mooie woorden. Het is in feite om te huilen dat een geestelijke die op televisie verschijnt Moederdag een bid`ah (innovatie) noemt. Niet zo gek eigenlijk als je gewoon een na-aper bent en zelf niet nadenkt.

Overigens is Wahid Bali net als alle andere salafisten ook zo een die gelooft dat God letterlijk ledematen heeft.

Badr Youyou