Een tip voor een geslaagde seksuele relatie met je partner

Koppel hebben ruzie in bed

Behalve het feit dat een stel seks overal in huis kan hebben, het zij op het aanrecht of op de trap et cetera, blijft de slaapkamer de plek waar seksuele gemeenschap het meest verricht wordt en om die reden wil ik het dus daarbij houden om een tip te geven voor goede seks in de slaapkamer.

Zorg ervoor dat de slaapkamer geen plek wordt waar jullie ruziën of met elkaar in discussie gaan. Het is aan te raden om dat zoveel mogelijk te vermijden. Bespreek geen problemen erin en maak er een plek van waar je alleen tot rust komt, waar je omkleedt, slaapt, ontspant, seks hebt et cetera. Dit zeg ik omdat onze brein (amygdala = emotionele brein) onbewust de plekken registreert waar we iets onaangenaams hebben meegemaakt. De amygdala is getraind om associaties te kunnen maken met als doel jou te willen redden van enig ‘gevaar’. Hoe ernstiger een gebeurtenis is, hoe meer je het plek waar die gebeurtenis plaats heeft gevonden, daarmee zult associëren. Dit ervaren we met een heleboel verschillende dingen. Laat ik een voorbeeld geven:

Een oud vrouwtje werd op straat overvallen door een dief die haar op het hoofd sloeg met iets om van haar tas te beroven. Het laatste wat die vrouw nog van die jongen kan herinneren is dat hij een pet droeg met een het symbool ‘NY’ erop. Vanaf die dag, telkens wanneer deze vrouw een willekeurige jongen zag met een NY pet, schrikt ze op de eerste instantie zich. Ook wanneer ze opnieuw weer op de straat begeeft waar ze werd beroofd, komt weer angst in haar naar boven of ze krijgt een onaangenaam gevoel. Dit is uiteraard bekend. In meerdere voorgaande teksten, heb ik uitgelegd dat onze amygdala als taak heeft ons te behoeden van gevaar en dat ze constant probeert ernaar te scannen. De amygdala denkt niet na. Zij reageert altijd impulsief. Het heet ook niet voor niets ‘het emotionele brein’. Dat is de reden waarom ook onze emoties altijd impulsief zijn. Maar dit ter zijde.

Alhoewel ruzie en het bespreken van problemen in de slaapkamer niet zo ernstig zijn vergeleken met een groot gevaar die jou overkomt, is het toch af te raden om dat in de slaapkamer te doen. Het probleem is dat je zelf er niet bij stil staat en je hebt het niet in de gaten dat een van de redenen (naast psychische en somatische problemen) waarom velen seksproblemen hebben, hiermee te maken heeft. Hoe klein ook een probleem of een ruzie is die je in de slaapkamer besproken of meegemaakt hebt, jouw amygdala heeft het hoe dan ook opgeslagen. Wanneer die problemen zich opstapelen, kun je zonder dat je het in de gaten hebt een subtiel onaangenaam gevoel ervaren. Je opwekkende lust om zin in seks te hebben kan daardoor ook afnemen. Hier hebben vrouwen meer last van dan mannen trouwens. Het nadeel van de amygdala is dat zij onze bewustzijn (neocortex) niet altijd goed kan informeren hoe we ons voelen. Dat is ook de reden waarom mensen vaak hun angsten of vermijdingsgedrag niet kunnen verklaren. Als men dat goed kon doen, dan was de behoefte om te praten met een deskundige overbodig geweest.

Kortom: vermijdt alles wat een aanleiding kan zijn tot problemen in de slaapkamer. Maak van die ruimte een aangename plek van alleen goede herinneringen. Naast goed eten en lekker in je vel zitten, wekt dat ook makkelijker je gevoel voor seks met je partner.

Badr Youyou