Waar zijn de vernieuwende imams gebleven?

Vader kust babyHet is Vaderdag en ik zie dat weinig imams gebruik maken van deze dag om het vaderschap te bespreken. Alhoewel Vaderdag ook zo’n dag is net als veel andere feestdagen die gecommercialiseerd wordt, kun je van zo’n dag ook iets maken waar je veel goeds uit kunt halen. Vaderdag zou niet alleen om cadeau’s en felicitaties moeten gaan, al snap ik zelf niet wat voor nut dat heeft om een cadeau op die dag te geven. Wel vind ik dat je er een dag van maakt waarin je zoals ik eerder zei, stil staat bij de betekenis van Vaderschap. Imams zouden op afgelopen vrijdag tijdens de preek een goed onderwerp hierover kunnen aansnijden. Denk aan de rol van vaders of zij die goed vervuld hebben. Gescheiden vaders die hun kinderen verwaarlozen of vaders die hun kinderen niet mochten zien omdat sommige moeders misbruik maken van hun positie. Vaders die hun kinderen niet goed opvoeden of die dat wel goed doen als voorbeeld benoemen…. kortom: tig onderwerpen die je op Vaderdag kunt gebruiken om het vaderschap te bespreken.

Ik vind het daarom zeer betreurenswaardig dat de meeste imams hier niets mee doen en de reden waarom ze dat niet doen heeft te maken met verschillende oorzaken:

1. Salafistische imams die dan snel naar het domme excuus ‘innovatie’ (bid`a) grijpen.

2. Populistische imams die het op zich niet erg vinden, maar dat niet doen omdat ze bang zijn dat ze ‘Westers’ overkomen bij hun publiek. Dus gaan ze liever niets vertellen over het onderwerp. Dat zijn imams die de massa het naar zijn zin wil maken en niet kritisch of vernieuwd genoeg durven te zijn.

3. Imams die muqallids (immitators) zijn. Dit zijn imams die vanuit zichzelf niets nieuws bedenken, maar na-praters zijn. Ze nemen over wat ze geleerd hebben en zeggen dat na, maar zijn verder weinig innoverend.

4. De vierde partij imams, zijn diegenen die zich niet bezig houden met wat het publiek wil horen en zijn ook niet erop uit om hen tevreden te stellen, maar ze zeggen gewoon waar het op slaat, al gaat dat ten koste van hun reputatie. Deze imams zijn wel vernieuwend. Peinzen dag en nacht en bekommeren zich om het welzijn van de gemeenschap. Van deze groep verwacht ik wel dat ze van Vaderdag of welk andere gelegenheid, gebruik maken om het een islamitische draai aan te geven. Helaas zijn deze imams een minderheid.

Het feit dat er nauwelijks in moskeeën iets wordt vermeld over dit soort feesten of andere effectieve activiteiten, geeft bij mij aan dat een heleboel imams een lange weg te gaan hebben om te participeren aan de ontwikkeling van de samenleving. De islam is een meer theoretische religie geworden die vrij absent is in de praktijk. Wat je het meest ziet van de islam zijn de uiterlijkheden. Hoge minaretten, baarden, etiketten, kledingstijl, jihadisme (voor zover je dat aan de islam kunt koppelen) et cetera. Je mist echt onderwerpen die daadwerkelijk bijdragen aan een sterke samenleving. Onderwerpen zoals hoe moslims met alternatieven komen, zoals het aanmoedigen van de islamitische rentevrije economie, eigen financiële organisaties, eigen fondsen, verzekeringen en dergelijk. Er wordt weliswaar hier en daar initiatieven genomen, maar als je het aan mij vraagt: vrij mager is dat. Het valt ook op dat moslims over het algemeen weinig interesse tonen in effectieve oplossingen. De eenheid is zoek. Ze houden meer van gemakzuchtige activiteiten, maar de dingen die er echt wel toedoen die hun welvaart opkrikt, als gemeenschap hen leert om te ontwikkelen en vooruit te gaan, daar investeren ze weinig in.

De tijd dat het wel zover komt, zal wat langer op zich laten wachten vrees ik.

Badr Youyou

Advertenties