Geestelijke bevrijding

it's time to - revolution from withinRevolutionaire denkers zijn grote denkers geworden omdat ze op de eerste plaats op een verkenningstocht waren naar zichzelf alvorens ze over het leven en anderen begonnen te filosoferen. Grote denkers waren niet materialistisch. Ze hielden zich op de eerste plaats niet bezig met wat de samenleving denkt of waar mensen zich mee bezig hielden. Dat is ook de reden waarom ze in staat waren revolutionaire gedachten te ontwikkelen die in hun tijd omstreden waren dat ze soms zelfs hun leven ermee moesten bekopen. Dat waren echte vrije denkers. Mensen die zichzelf hebben bevrijd om ook echt vrij te kunnen denken. Daarom weken ze af van de mainstream. Dat is wat hen ‘vreemdelingen’ heeft gemaakt. Wat hen uitzonderlijk heeft gemaakt is dat na die bevrijding van henzelf is dat ze dan niet meer naar de wereld keken met een egoïstisch motief. Dat is ook de reden van het bevrijden van je geest. De mainstream mensen zijn vrijwel altijd bezig met het vervullen van hun geestelijke of materiële behoeften, maar een geestelijk bevrijdt persoon is over die fase heen. Hij kan prima leven met de weinig materie die hij heeft en geeft zich daarom voor de 100 % over aan het doel die de mensheid kan dienen. Dat is het vervullen van de behoeften van anderen en niet van de zijne.

Het vervullen van de behoeften van anderen is geen makkelijke taak. Dat kan je niet zo maar uitvoeren om te proberen een goede mens te zijn. Stel dat je dat als uitgangspunt zou nemen om een nieuw pad in je leven in te slaan. In het begin zal het je een beetje lukken, maar op een gegeven moment kan je dat niet meer aan. Want je was geestelijk er nog niet aan toe. Je hebt jezelf geestelijk (nog) niet bevrijdt namelijk. Wat er dan gebeurd is dat je dan aardig probeert te zijn naar anderen, je wilt ze hulp bieden en hen bij staan, maar dat zal na een tijd voelen als een last op je schouder. Niet alleen zul je daardoor teleurgesteld raken in de mensheid, maar ook geestelijk moe van worden. Dat houd je niet vol, want stiekem zocht je met goed doen en aardig zijn naar een bepaalde emotionele voldoening die jou niet de bevrediging gaf waar je op hebt gehoopt. Om die reden zullen je daden lang niet altruïstisch zijn, maar eerder egoïstisch en dat niet zo zeer omdat je materiële voldoening verwacht, maar op de eerste plaats emotionele bevrediging zoals ik eerder zei.

Daarom draait het leven niet om wat anderen willen op de eerste plaats, maar om wat je zelf echt wilt. Dat is een eerste stap naar kennismaking met je zelf en daarna naar geestelijke bevrijding zodat je op een gegeven in staat zult zijn naar de behoeften te kunnen luisteren van je medemens. Wat op zijn beurt zal leiden tot onbaatzuchtigheid.

Feitelijk is dit het doel zelf van de islam. Dit is waar monotheïsme geheel om draait. De mainstream moslims kunnen een hoop vertellen over de islam, maar de grote meerderheid is feitelijk bezig zowel zijn emotionele als fysieke behoeften te vervullen. Een ware monotheïst is diegene die zijn geest heeft bevrijdt van elke vorm van ‘materiële’ aanbidding. Met materiële aanbidding bedoel ik hiermee emotionele en fysieke afhankelijkheid van anderen. Hij heeft de volle overtuiging dat de Schepper alles in handen heeft waardoor hij zich niet veel zorgen hoeft te maken. Dit is geen dogma die hij klakkeloos heeft aangenomen zoals de meerderheid dat wel gedaan hebben, maar het is wat hij op de eerste plaats ervaren heeft met zichzelf en om zich heen. Je kan namelijk een hoop zaken theoretisch weten en napraten, maar dat is niet hetzelfde als wanneer je het zelf ook echt ervaren hebt. Daarom is alleen kennis uit boeken of internet halen niet voldoende, want je kan veel informatie in je brein opslaan, wat niet wil zeggen dat het ook je hart heeft bereikt om het dan om te zetten tot een bepaalde ‘overtuiging’ waaruit je handelt. Iets beleven is niet hetzelfde als iets slechts kennen.

Badr Youyou

Advertenties