Waarom zal jihadisme nooit slagen?

Fight the rich not their warsEen verstandige moslim weet dat hij prioriteit moet geven aan het vergaren van kennis en wetenschap. Want daarmee zal hij niet alleen zichzelf dienen, maar ook de samenleving. De eerste vers die op de profeet Mohammed werd neergedaald was de vers dat met ‘reciteer’/ ‘lees’ begon. De islamitische wereld bewees zijn diensten eeuwen geleden toen moslimwetenschappers vooruit waren op allerlei wetenschappelijke gebieden. Vandaag de dag is dat het tegenovergestelde. In plaats van dat moslims hun uiterste best moeten doen om zich weer te ontwikkelen op het gebied van wetenschap, hebben enkelingen dat opgegeven en dachten ze door zich te grijpen naar wapens en geweld op die manier hun woord te kunnen laten gelden.

Jihadisten bijvoorbeeld zijn gewikkeld in oorlogen die ze duidelijk nooit zullen winnen, terwijl de rijken die deze oorlogen veroorzaken omdat ze daar belang in hebben, gebruiken op de eerste plaats wetenschap als wapen. Op een of andere manier wil dit niet doordringen bij de meesten, namelijk dat je een oorlog niet slechts met wapens kan winnen, maar door middel van het ontwikkelen van je geest en wetenschap. We leven niet meer in de tijd van zwaarden, pijlen en bogen, maar in een tijd waarin je op de eerste plaats leert beschaafd te denken zodat je de mogelijkheden voor elkaar creëert om maatschappelijk, wetenschappelijk, economisch en militair te ontwikkelen. Dit kan alleen als de moslims elkaar en anderen (niet-moslims) het beste gunnen. Maar dat ze ook een democratische mentaliteit hebben waarin ze integer naar elkaar zijn. Over ‘democratie’ gesproken, dat is een woord die salafisten niet kunnen uitstaan. Ze zijn te demagogisch om de betekenis van dat woord te begrijpen. Daarom beschouwen ze het als een woord die niet bij de islam hoort. Maar dit terzijde.

Jihadisten denken dat als ze tegen de vijanden van de islam fysiek bevechten dat ze de oorlog zullen winnen. De naïviteit druipt van deze drogredenering af. Niet alleen is dit een dommigheid, maar het is ook een directe sollicitatie naar afgang en zelfvernietiging. De rijken die van die oorlogen profiteren zullen hun oorlogen nooit verliezen, want elke oorlog is op zichzelf een onderneming waar ze geld aan verdienen. Vandaag de dag bestaan de meeste oorlogen niet uit het winnen van terrein van de ander, maar het zijn eerder oorlogen van lange termijn strategieën. De VS voert oorlogen voor zijn eigen economische belangen. Jihadisten voeren oorlog voor naïeve doeleinden. Zij denken nog met de mentaliteit van ‘gelovigen vs ongelovigen’. Ze strijden de oorlog vanwege religieuze redenen zoals in Syrië (sjiieten vs soennieten) of het willen winnen van terrein of de vijand fysiek te verdrijven et cetera. Al deze genoemde redenen zullen het nooit winnen van de lange termijn strategieën van de rijken die meer zien in die oorlogen dan enkel de zojuist genoemde feiten.

Daarom zijn de woorden van dit plaatje hierboven: ‘Fight the rich, not their wars’, zeer doeltreffend. Jihadisten denken in alle naïviteit die door hun waanzinnige arrogantie ontwikkeld hebben, de oorlogen van de rijken fysiek te kunnen winnen, terwijl je feitelijk dient die rijken die dus van die oorlogen profiteren te bestrijden en hoe je ze bestrijd is niet door middel van een fysieke strijd, maar door ontwikkeling, kennis en wetenschap waarin ik in het begin naar verwezen heb.

Wat dat betreft hebben een hoop jihadisten en moslims veel te leren van de mentaliteit van o.a. de Occupy beweging die een veel doeltreffendere manier gebruikt om de rijken te bevechten dan de wanhopige jihadisten.

Badr Youyou

Advertenties