De gecreëerde chaos door de oppositie deed Morsi de das om

Protesters, who are against Egyptian President Mohamed Mursi, hold a poster featuring the head of Egypt's armed forces General Abdel Fattah al-Sisi, in Tahrir Square in CairoWie een echte democraat in hart en nieren is, is diegene die vindt dat Morsi zijn termijn had moeten afmaken in plaats van slaaf te zijn van zijn angsten die voor hem hebben bepaald wat er in Egypte besloten moest worden.

In de veronderstelling dat Morsi de macht naar zichzelf wil trekken en laten we het scenario verergeren dat hij een dictatuur wil installeren. Dit scenario is niet mogelijk aangezien Egypte nooit meer is wat het was vóór Mubarak. Dus voordat Morsi het zover voor elkaar kan krijgen, zal het volk dit niet toelaten. Maar om daar achter te komen, had hij zijn termijn moeten afmaken. Hij had maar 3 jaar te gaan. Stel dat hij dan iets zou hebben gedaan door na zijn periode niet te willen aftreden en het werd voor iedereen duidelijk dat hij een dictatuur wilde installeren, dan zou het ingrijpen van het leger na felle protesten ergens gerechtvaardigd kunnen worden. Ik sta nooit achter het feit dat een leger zich met politiek bemoeit. Wat wel een feit is, is dat zolang een leger zich nooit met politiek bemoeit, zal er ook nooit een dictatuur komen. Voor wie dit ontgaan is: een dictatuur kan alleen een dictatuur zijn als een president ook het leger in zijn macht heeft. Daarom had het Egyptische leger afgelopen woensdag niet moeten ingrijpen, maar vooral neutraal blijven. In Egypte was Mubarak dertig jaar aan de macht omdat hij zelf een militair was en het leger stond pal achter hem.

Dit te hebben gezegd, hoef je geen genie te zijn om te concluderen dat het ingrijpen van het leger om Morsi af te zetten, een afgezaagde vorm is van staatsgreep. Want laten we heel duidelijk zijn. Als het leger rechtvaardig was, dan had Al Sissi (de generaal die Morsi heeft afgezet) op zijn minst moeten pogen de protesteerders te overtuigen dat Morsi een democratisch gekozen president is en dus het recht heeft om zichzelf te bewijzen. Dit is niet wat er is gebeurd. Wat er wel is gebeurd is dat de gehele oppositie, inclusief het leger al sinds het begin dat Morsi als president verkozen werd, hem tegengewerkt heeft. Slechts omdat hij een islamist is en van de Moslim Broederschap afkomstig is. De oppositie heeft ingespeeld op de angst van het volk dat nooit vrijheid gekend of geproefd heeft. Niet alleen de afgelopen dertig jaar, maar daarvoor ook niet. Al Sadat en Abdel Nasser waren ook geen lieverdjes. Een volk dat opeens meent te weten wat vrijheid en democratie is, werd misleidt en door haar eigen grote vijand genaamd ‘angst’ en manipulatie werd aangestuurd.

Waar ik het nog niet over heb gehad is namelijk dat de coup op de chaostheorie is gebaseerd. Het leger en de politie hebben in het afgelopen jaar dat Morsi aan de macht is, letterlijk chaos toegelaten. Ze liet salafisten in de clinch komen met de kopten. De politie greep zelden in. Integendeel, die liet criminaliteit, verkrachtingen, het verbranden van kerken, religieuze escalaties en verschillende misdaden opzettelijk toe. Politie ambtenaren gingen massaal staken als zogenaamd protest tegen Morsi. De politie apparaat heeft altijd uit corrupte ambtenaren bestaan die nog afstammen van de Mubarak tijdperk. Je moet je dus voorstellen dat je van hen niets goeds hoeft te verwachten.

Morsi werd van alle kanten tegengewerkt en was meer met zijn eigen positie bezig die bedreigd werd, dan met het herstellen van het land. De tegenwind van het leger, de oppositiepartijen en de politieapparaat hielpen daar niet bij. Door deze chaos is het leger en de oppositie die afgunstig waren dat de MB aan de macht is, gelukt om in te spelen op de angst van een naïeve volk dat zich liet misleiden door een zeer ondemocratisch gedrag van de tegenstanders van Morsi.

Badr Youyou

Advertenties