Het Egyptische leger gooit olie op vuur.

only in EgyptIk voorspel geen goede tijden voor Egypte, maar misschien vergis ik me ook wel. Wat ik wel weet is dat miljoenen mensen hebben gestemd voor Morsi en Egyptenaren hebben over het algemeen een heet hoofd. Als je aan hun waardigheid of principes komt, dan gaan ze zich niet makkelijk overgeven, maar eerder ervoor gaan strijden.

Je bent naïef als je denkt door een democratisch gekozen president af te zetten daarmee een stap te hebben gezet naar het oplossen van de problemen. Het tegendeel is waar. Wat afgelopen woensdag is gebeurd is gewoon olie op het vuur gooien. Maar hoogstwaarschijnlijk zoals ik eerder zei, is dat ook het doel van het leger.

Maar waar het leger ook geen rekening mee heeft gehouden is dat de MB meer sympathisanten zal krijgen uit onverwachte hoek. Niet iedereen in Egypte is dom en van wat ik tot nu toe heb gevolgd op Arabische websites en actualiteiten, steeds meer intellectuelen zijn erg sceptisch naar de staatsgreep van afgelopen woensdag. Daarom hebben diegenen die er blij mee zijn dat Morsi afgezet is, een dilemma. Een gewetensbezwaar met zichzelf, maar ook zullen ze de komende tijd de schuld dragen voor de gevolgen van de ingrijp van het leger. Als er bloed wordt vergoten, dan heb je feitelijk er naar gevraagd. Vooral in een land dat heel lang geen democratie heeft gekend en begint te wennen aan vrije verkiezingen. Helemaal als Morsi de alle eerste burgerpresident die ooit in Egypte gekozen werd. Ga je zo om met mensen dan heb je geen moreel besef en je beseft helemaal niet wat dat doet met diegenen die de verkiezingen wel serieus hebben genomen. De tanks van het leger zullen de tegenstanders van Morsi niet kunnen beschermen.

Badr Youyou

Advertenties