Mag in de islam een vrouw president worden?

lan yaflaha qawm wallaw amrahom imra'aBinnen bepaalde stromingen gelooft men dat een vrouw niet de functie van de zogeheten ‘al imama al kubra’ (leider van een natie/ hoogste leiderschap) mag bekleden. Wel neven ministeriële en overheids functies, maar geen presidentschap. Dat baseert men op een overlevering waarin de profeet zou hebben gezegd: ‘een volk dat door een vrouw wordt geregeerd, zal niet slagen.’ (لن يفلح قوم ولوا أمرهم إمرأة). Geleerden hebben over deze overlevering gediscussieerd en verschillen van mening erover. Een groep ziet het als ‘bewijs’ dat een vrouw geen presidentschap mag uitoefenen, maar een andere groep zegt weer van niet. Geleerden die vinden dat een vrouw wel een president mag worden, gebruikt het bewijs van de Koran waarin God dus verwijst naar Bilqis (koningin van Sheba). Zie de volgende topic:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200313766311010&l=54213d0b69

Het tweede bewijs is dat de overlevering waarin gezegd wordt dat een volk dat door een vrouw geregeerd wordt niet zal slagen, geen generaliserende uitspraak (العبرة بعموم اللفظ ) is, maar dat de profeet zijn uitspraak deed die puur gericht was op het Perzische rijk wat dus te maken heeft met een individueel geval (العبرة بخصوص السبب). De profeet heeft namelijk dat gezegd, naar aanleiding van de dood van de Perzische keizer die zijn macht aan zijn dochter overdroeg.

Het derde bewijs is dat indien het zo belangrijk was dat een vrouw geen presidentschap zou mogen uitoefenen, dan waren er meerdere overleveringen hierover geweest naast de Koran die dat zou moeten ondersteunen en bevestigen. Want het gaat hier wel om een zeer belangrijke kwestie waar God of zijn profeet geen twijfel mogelijk over kunnen laten want anders zou dat leiden tot verdeeldheid. Aangezien er geen sterk bewijs is die dat duidelijk aantoont (صريح الدلالة) en ook omdat de Koran het tegendeel heeft bewezen, zal de juiste uitspraak moeten zijn dat een vrouw wel kandidaat kan worden voor de presidentschap.

Vandaag de dag zijn het voornamelijk de salafisten die het meest roepen dat een vrouw geen presidentschap mag uitoefenen. In de rest van de islamitische wereld is die mening allang achter de rug behalve in gebieden waar men vrouwen graag degradeert.