Aan jezelf twijfelen

Menselijke vraagtekenKrijg je van die momenten dat je aan jezelf twijfelt? Dan zijn dat de momenten wanneer je ook oprecht bent tegen je zelf. Want hoe oprechter iemand naar zichzelf is, hoe dichter hij bij de waarheid komt.

Zit je in zo’n moment waarin je heel oprecht met jezelf bent? Dan is dat het moment om in een gebed te schieten. Want alleen aan een gebed die oprecht is, zal God (op Zijn manier) gehoor geven.

———————————————————
Een tussendoortje:

Volgens de profeet worden gebeden van een niet-moslim ook verhoord. De islam is de enige religie ter wereld die dit feit onderkend.
———————————————————

Niet alleen getuigt het twijfelen aan jezelf van oprechtheid, maar ook van zelfreflectie. Het is een moment waarin iemand in een fase zit van zelfontwikkeling. Dus in plaats van dat te interpreteren als ‘negatief’, weet bij dezen dat je dan een gezonde geest hebt. Laat je daarom niet misleiden door je ego die dan tegen je zegt dat je niet moet twijfelen en dat je een betweter bent. Dat is een valkuil. Trap daar niet in. Geef jezelf altijd het voordeel van de twijfel. Dat maakt je namelijk wijzer dan zo een die denkt.

Een oude soefi gezegde luidt als volgt: “الحق في الشك”

“De waarheid zit in de twijfel.”

Door soms te twijfelen, bespaar je veel ellende voor jezelf. Je bespaart jezelf door niet anderen te veroordelen, maar eerder te kijken naar wat je zelf zegt. Je bespaart jezelf om niet in de fout te gaan. Je bespaart jezelf doordat je bescheiden opstelt en niet arrogant overkomt en nog veel meer.

Weet je wat twijfelen aan jezelf ook met je doet? Je traint jezelf daarmee zelfverzekerd te worden en sterker in je schoenen te staan. Hoe? Doordat je soms aan jezelf twijfelt en dus stil staat bij jezelf ben je ook aan het reviseren van je gedachten. Je bent bezig met zelfanalyse. Dit opent voor jezelf de mogelijkheden om verschillende invalshoeken te raadplegen en allerlei mogelijke valkuilen op te sporen en gedachten te herzien die wellicht niet kloppen. Nadat je dit gedaan hebt, kom je dan met betere ideeën en conclusies die je dan beslist met meer vastberadenheid en zelfverzekerdheid.

Ik zou dus zeggen: train jezelf om soms oprecht aan jezelf te twijfelen. Het is de sleutel van je succes en je verhoogt daarmee je kansen van slagen.

Zoals je hebt gemerkt is het gene wat ik hierboven zei het tegenovergestelde van wat veel coaches je vertellen, namelijk dat je niet aan jezelf moet twijfelen. Vaak is het zo dat het twijfelen aan jezelf wordt gezien als iets negatiefs. Mensen willen je leren door assertief te zijn en dat je niet aan jezelf moet twijfelen, want twijfelen maakt je onzekerder en dergelijk. Alhoewel daar zeker een kern van waarheid in zit, toch zit dat niet zo zwart/ wit in elkaar. Want het twijfelen aan jezelf op zich, is niet het probleem. Het is probleem is simpelweg het gene wat je daarna ervan maakt. Mijn motto is dat er niets is wat negatief kan zijn. Iets wordt pas negatief (of positief) aan de hand van wat we er mee doen. Zelfs wanneer iets negatief is, dan zul je moeten leren dat om te draaien in iets positiefs.

Reacties lezen of reageren op Facebook, klik dan hier.

Badr Youyou