Leer jezelf om niet over anderen te oordelen

Roddel kittensLeer jezelf om mensen niet te (ver)oordelen. Hoe overtuigd je ook bent van sommige beelden die je ziet of gebeurtenissen die je meemaakt.

Ik heb weleens moslima’s gezien zowel daarbuiten als hier op het internet die weleens zich kleden met een hoofddoek en andere keren weer zonder. Of ze draagt een hoofddoek en ze rookt… of ze heeft haar hoofd bedekt, maar de benen niet of al te strak et cetera.

Ook al weet je dat er volgens jou iets niet klopt aan die combinatie van die dingen, toch is het niet aan jou om te oordelen over die mensen. In de veronderstelling dat je weet hoe een hoofddoek (hidjab) gedragen zou moeten worden en dat je gelijk hebt dat je geen hoofddoek dient te dragen in combinatie met een legging wat strak zit of blote lichaamsdelen… of dat een vrouw de ene keer wel en de andere keer geen hoofddoek draagt. Dan nog: laat je je niet verleiden door je arrogantie om te oordelen over die mensen die zich op die manier kleden. Reden is omdat je simpelweg niet weet wat de omstandigheden van die mensen zijn.

Zo zijn er moslima’s die nog op ontdekkingstocht zijn. Ze moeten nog experimenteren. Uitzoeken hoe zij hun islam een invulling willen geven en ook of een hoofddoek wel bij hen past of niet. Stel dat je een meisje ziet die haar haren bedekt, maar een strakke legging draagt of een korte jurk. Dan nog… hier is er sprake van een meisje die het dan wellicht niet weet. Opgevoed in een omgeving die haar niet heeft geleerd wat de regels zijn van een hoofddoek. Zij is ook maar een mens en heeft een hoop nog om te leren of laat ik het nog verergeren: het is een zondige moslima.. so what? Heb je meegemaakt hoe ze is opgevoed? Waarom ze zich zo kleedt? Misschien moest ze van haar ouders zich zo kleden, maar ze is daar tegen en daarom draagt ze op haar hoofd een hoofddoek maar daaronder niet? Dat krijg je als de hoofddoek met dwang in de cultuur wordt gepromoot. Namelijk dat er mensen zijn die het vanuit een culturele oogpunt gaan dragen in plaats van vanuit een overtuiging waardoor je dus verschillende manieren krijgt van het dragen ervan.

En wat zegt haar kledingdracht verder over haar geloof? Is dat voor jou de maatstaf om te oordelen of iemand wel of niet goed bezig is? En hoe weet je dat ze niet gelovig is? Enkel omdat ze volgens jou de hoofddoek niet of incorrect draagt? Zijn de moslima’s die geen hoofddoek dragen geen goede moslima’s volgens jou dan?

Ik heb nu slechts een paar simpele redenen genoemd die ik ter plaatse heb bedacht. Als je hier langer over na gaat denken, dan zul je tot de conclusie komen dat je absoluut niet mensen moet beoordelen op hun uiterlijk. En meestal ook niet op hun daden. Want je weet nooit wat de drijfveer is bij die mensen waarom ze zich zo hebben gehandeld. Je kent hun verhalen niet en wat ze ook meegemaakt hebben.

“Het oordeel komt alleen God toe” (Koran. Josef: 40)

Je hebt genoeg aan jezelf. Laat het oordeel aan de Kenner van de harten en omstandigheden zelf en dat is niemand anders dan de Schepper. Ga dan niet op Zijn stoel zitten en oordelen over anderen wat ze wel en niet goed doen.

Waar je zorgen over moet maken is niet hoe mensen zich kleden of hun religie in hun dagelijks leven uiten. Maak je meer zorgen om je beoordelingsvermogen. Namelijk dat je meer bezig bent met anderen dan met jezelf. Want dat leidt juist tot het categoriseren en polariseren van mensen. Het ‘wij’ en ‘zij’ discussie ontstaat doordat we onszelf altijd als de ‘onschuldigen’ willen plaatsen om zondebokken te vinden waar we naar kunnen verwijzen als de ‘schuldigen’.

Wees een monotheïst, die alleen God boven iedereen plaatst en zichzelf samen met de rest ziet als gelijken.

“الناس سواسية كأسنان المشط”

“Mensen zijn gelijk zoals de tanden van een kam” Zei de profeet.

God vermeld:

“Jullie die geloven! Mensen moeten elkaar niet belachelijk maken. Misschien zijn zij juist beter dan zij! En ook vrouwen moeten dat niet doen. Misschien zijn zij juist beter dan zij! En maakt geen aanmerkingen op elkaar en geeft elkaar geen scheldnamen. ” (Koran 49: 11)

Lees de reacties of discussieer mee op Facebook. Klik hier.

Badr Youyou

Advertenties