Voorstanders van de coup in Egypte hebben een dilemma

14-08-2013. Aanhangers van de Moslim Broederschap door het leger in Caïro gedood

De inmiddels honderden doden en duizenden gewonden in Egypte hebben we te danken aan twee duidelijke oorzaken:

– Al-Sisi die het beleid van Mubarak voort wil zetten.
– De steun die Al-Sisi krijgt van de tegenstanders van de Moslim Broederschap.

Feitelijk zijn alle mensen die voor de coup hebben gedemonstreerd en geen spijt van hebben van die coup, deels schuldig aan deze bloedbaden.

Tevens als de nieuwe zogenaamde leiders die door het leger aangesteld zijn echt democratisch waren, dan zouden ze nu hun ontslag moeten nemen. Gezien wat er nu is gebeurd en hoever het is gekomen, geeft aan dat het (dictatoriaal) project van Al-Sisi volkomen mislukt is.

Als ik een Egyptenaar was met een gevoel voor menselijkheid en ik heb voor de coup gedemonstreerd, dan zou ik me zwaar schuldig en voor de dom gehouden voelen. Mijn gewetensbezwaren zouden me niet toelaten blij te zijn met die demonstraties waar men blij was dat het leger Morsi met harde hand heeft afgezet en zelfs aangehouden. Mensen hebben hiermee bewezen dat ze niet democratisch denken, maar slaven zijn van hun eigen vooroordelen en angsten.

Dit is een zeer goed voorbeeld waarin aangetoond wordt dat beschaving niet voor iedereen weggelegd is, maar eerder een zeldzaamheid is. Mensen laten zich meer leiden door hun vooroordelen en angsten. Ze hebben weinig respect voor vrijheid en democratie. Ze geven liever gehoor aan hun onwetendheid en angst dan het respecteren van de democratie. Egypte heeft dat nu bewezen.

Het leger heeft een deel van de bevolking misbruikt voor haar doeleinden. Het doet me denken aan de Nazi’s die op de sentimenten hebben gespeeld van het Duitse volk. Maak de Duitsers bang voor de joden (Moslim Broederschap), dan zullen ze je steunen en jou een stem geven. Vooral omdat Egypte geen beschaafd land is. Het volk heeft nooit vrijheid gekend. De alle eerste poging voor democratie en vrijheid was de eerste gekozen president Morsi, maar zoals we weten, heeft het leger daar een einde aangemaakt door misbruik te maken van de onwetendheid van een deel van de bevolking.

Laten we veronderstellen dat de Moslim Broederschap echt niet deugt. Dan nog, zal iemand die democratisch denkt en in vrije verkiezingen gelooft absoluut niet accepteren dat Morsi die ook nog eens de eerste democratische gekozen president is van Egypte, om verwijderd te worden door het leger. In de veronderstelling dat Morsi het slecht zal doen, dan dient hij zijn vier jaar uit te zitten en wat mij betreft mag het volk hem daarna wegstemmen. Een andere keuze is er niet namelijk. Of je bent niet democratisch of je hebt geen controle over je eigen angst waar jouw vooroordelen op gebaseerd zijn.

Dit is een groot dilemma die al die voorstanders van de coup hebben waar ze niet om heen kunnen draaien. Daarom zal je ze vaak zien praten over de Moslim Broederschap op een negatieve wijze terwijl het totaal daar om gaat. Als Geert Wilders morgen aan de macht komt, dan zal het leger in Nederland hem ook niet verwijderen. Geert Wilders beweert veel en denkt Nederland uit de economische sloop te halen. Ik zou zeggen… Geef die vent een kans, dan komen jullie er achter dat zijn beweringen veel geschreeuw is maar weinig wol.

Blijkbaar zijn er mensen die onder democratie alleen datgene verstaan wat in hun straatje past. Komt hun mening niet overeen met de werkelijkheid, dan reist het monster in ze naar boven en is het democratisch gehalte waar ze mee te koop lopen is opeens weg.

Volg de ontwikkelingen op Facebook.

Badr Youyou