Islam zit overal, maar onze egoïsme wil het graag versmallen

islam is mercyJe doet de islam geen eer wanneer je aan anderen benadrukt dat alles wat je zegt of doet, namens de islam hebt gezegd of gedaan. Aangezien je zelf weet dat je slechts een mens bent met tekortkomingen, ga dan niet op je schouders iets dragen wat je niet aankan.

Het enige wat de islam van je vraagt is goed handelen. Wees gewoon een goed mens. Doe het gene waarvan je overtuigd bent dat het gedaan moet worden, maar sleep de islam niet met je mee. Wil je oorlog voeren? Ga maar! De weg is vrij voor jou, maar laat de islam achter je en voer die oorlog namens jezelf. Ga niet ‘jihad’ roepen of God’s naam gebruiken en doen alsof God aan jouw kant staat om te mogen doen wat je wilt doen.

Legitimeer je boosheid ook niet namens de islam wanneer je boos bent. Doe niet alsof je boos bent omdat God jou gelijk zou geven om de indruk te wekken dat je het bij het rechte eind hebt. Want hiermee net als bij die ‘jihad’ ben je weer de islam aan het kapen voor jezelf.

Dit is de reden waarom ik gewoon in mijn dagelijks leven normaal wil zijn en en normaal wil overkomen. Dat is zodat mensen niet moeten denken dat wanneer ik iets fout doe, dat het dan aan mijn geloof ligt, maar dat het gewoon mijn menselijke fout is. Ook moet je niet alles wat ik typ over de islam zien als ‘de’ islam. Wat ik typ en denk is mijn eigen visie over de islam die ik deel met een hoop geleerden en andersom met voorbehoud.

Verder is het zo dat de islam feitelijk overal zit. In al het goede van het leven zie je de islam. Ook niet-moslims hoe je het wendt of keert, gedragen zich dagelijks massaal islamitisch. Als je ze ziet pedofilie veroordelen, dan is dat islamitisch. Wanneer ze demonstreren tegen oorlog, dan is dat islamitisch. Als iemand opgepakt wordt voor fraude en diefstal of veroordeelt wordt omdat hij iets strafbaar pleegt wat anderen in gevaar brengt en dergelijk… dat is allemaal islamitisch gedrag. De islam zit overal, in iedere huis, kantoor, op straat, op land en in de zee… Het is meer wij moslims, door ons gebrek aan identiteit, zijn we egoïstisch en kapen we de islam voor onszelf om ermee te identificeren dat wij het als enigen begrijpen, terwijl je in de praktijk genoeg niet-moslims kunt vinden die zonder dat ze het zelf weten meer handelen naar de islam dan een hoop moslims zelf. Wij moslims zijn alleen soms te egoïstisch om dat toe te geven. We hebben het gevoel dat we onszelf voor schut zetten als wat dat zouden toegeven, want het tast onze zogenaamde ‘islamitische’ identiteit aan.

Het is daarom van groot belang dat je als moslim jezelf niet identificeert met een islamitische identiteit, maar met een eigen persoonlijkheidsidentiteit. Met een persoonlijkheidsidentiteit bedoel ik dus dat ongeacht je geloof, jezelf identificeert als mens in plaats van als moslim. Stel de volgende vragen aan jezelf: Als je geen moslim was: Hoeveel zelfrespect en zelfwaardering zou je hebben voor jezelf en voor je medemens? Wat voor persoon zou je dan geweest zijn? Deze vragen zijn namelijk universeel en zeggen niets over iemands religie of afkomst, maar meer over hoe hij in elkaar zit als persoon, los van de religie die hij aanhangt.

Wanneer moslims zichzelf gaan identificeren met de islam en niet als mensen, weet je dan wat ze daarmee eigenlijk aan het doen zijn? Zonder dat ze het zelf in de gaten hebben houden ze daarmee de islam van anderen af en kapen het voor zichzelf. Daarmee wekken ze de indruk dat de islam een ‘eigendom’ is van de moslims en dus buiten hen geen islam bestaat. Maar ook dat anderen niets ‘islamitisch’ in zich hebben. Terwijl we eigenlijk weten dat ook niet-moslims sterk handelen naar hun fitrah. Zoals ik eerder zei: soms zelfs beter dan mening moslims. Alleen weten ze het gewoon niet. Dat komt deels omdat wij moslims ons zeer arrogant opstellen. We denken het beter te weten en we beweren ook nog dat God aan onze kant staat. Dat is lariekoek natuurlijk, want God staat aan de kant van iedereen die op de eerste plaatst handelt vanuit zijn hart met zijn fitrah. Geloof het of niet, maar God geeft iedereen zijn verdiende loon ongeacht wie dat is. Zelfs een smeekbede van een niet-moslim die uit zijn hart komt wordt voor hem verhoord.

Dit te hebben vermeld, zeg ik er ook bij dat het beter is dat je bij anderen de indruk wekt dat je niet goed genoeg handelt naar de islam, dan dat je wel doet alsof je erg dicht bij de islam staat. Want stel dat je fouten gaat maken, dan kan je ten minste nog tegen anderen zeggen: ‘Sorry mensen, mijn gedrag is mijn eigen tekortkoming. Daar heeft mijn geloof niets mee te maken.’. Op deze manier plak je je tekortkomingen niet aan de islam en bezorg je ook geen slechte naam voor het geloof. Daarom kan ik me behoorlijk ergeren aan het gedrag van een heleboel moslims die zich erg islamitisch profileren en graag willen overkomen dat alles wat ze doen, namens de islam hebben gedaan. Houd aub op zeg en doe eens een keer normaal net als iedereen.

Tevens is het zo dat de islam heeft terrein gewonnen omdat mensen zichzelf erin hebben herkent en niet omdat het iets ‘nieuw ‘ is. Dit is ook zoiets wat veel moslims niet beseffen. Vrijwel alle mensen die de islam omarmen is omdat de islam iets in hen heeft geraakt wat zij al hadden. Ze zagen en herkenden dingen erin die ze altijd zochten. Ze wisten van het bestaan ervan, alleen wisten ze niet waar ze die moesten zoeken. Toen ze de islam tegenkwamen, werden ze meteen geraakt. Als je dit als moslim zou beseffen, dan zou je in iedere persoon die je tegenkomt die geen moslim is met wie je omgaat of ermee handelt et cetera, voor de grootste gedeelte, een ‘moslim’ zien. Alleen weet hij het niet, maar hij handelt onbewust wel ernaar.

Probeer dus de islam overal te zien en niet slechts bij jezelf. Sta je egoïsme af en identificeer jezelf als een mens in plaats van een moslim zodat je naar anderen kijkt net als naar jezelf als mensen en niet als moslim versus niet-moslim. Want zo zwart/wit zit het niet in elkaar. Je kan namelijk jezelf gaan identificeren als moslim, maar ik kan zo een paar niet-moslims eruit pikken die jouw geloof beter nakomen dan jezelf.

Wil je reageren of reacties op Facebook lezen, klik hier.

Badr Youyou