Extremisme is een stoornis en wie daaraan lijdt heeft hulp nodig

we're comingOp Facebook kwam ik dit plaatje wat je hiernaast ziet tegen op iemand’s profiel. Dat gaf mij genoeg motivatie om hier wat over te schrijven.

Het eerste wat in mij opkomt is: Koop een zweep, ga langs deze jongen en geef hem een hoeveelheid zweepslagen dat hij door de blaren een maand niet meer normaal op zijn rug kan liggen. Niet dat ik dit zou doen of dat het überhaupt zal helpen, maar zo boos maakt hij mij wel met zo’n plaatje.

Oppervlakkigen zoals PVV-stemmers, zouden meteen zeggen: ‘zie je wel, die moslims zijn gewelddadig! Ze willen de wereld veroveren!’ en dat soort onzin allemaal. Helaas, het zijn er niet weinig. Onbekend maakt onbemind. Het eerste wat een persoon voelt na het zien van iets wat hem niet zint en wat hij niet kent is ‘angst’. Makers van zulke plaatjes hebben ook als doel om mensen bang te maken, zodat zij zelf zich groot en sterk kunnen voelen. De waarheid is het tegenovergestelde. Deze jongens voelen zich juist zwak, bang en onzeker. Dat willen ze dan compenseren door aan de buitenkant zich voor te doen als ‘helden’. Haantjesgedrag om het zo maar te zeggen.

Wat erg vervelend is, is dat dan ze hun haantjesgedrag willen dan laten zien via het geloof. Als zulke jongeren de islam niet waren tegengekomen, dan hadden ze hun haantjesgedrag op een andere manier laten zien. Bijvoorbeeld door op straat te hangen en in een groep een passant lastig te vallen… Hiermee wil ik dus zeggen: het omarmen van het geloof betekent niet meteen dat je innerlijke angsten verdwijnen. Die zijn er nog steeds. Jouw onzekerheid gaat door het geloof niet altijd weg. Die is er nog altijd, maar wat je hebt gedaan is dat je het in een andere vorm hebt gegoten. In plaats van daarbuiten stoer te doen met het lastig vallen van mensen op straat, doe je dan stoer in de naam van het geloof. Zogenaamd in de naam van ‘jihad’ als een strijder overkomen die niet bang is voor de dood. Je bent een ‘held’, je kan de wereld aan, God staat naast jou, je bent superman….

anders breivikDit soort gedrag is overal hetzelfde. Anders Breivik, de Noorse moordenaar van meer dan 70 kinderen in het eiland Utoya, zag de islam als vijand. Hij vond zichzelf de kruisridder die het Westen moet hoeden en waarschuwen voor het ‘gevaar’ van de islam. Hij kleedt zich als een marinier en als een militaire in een legerkostuum, terwijl hij feitelijk nooit in het leger zat. Maar toch ziet hij zichzelf wel zo. Heel stoer doen en zichzelf als een held zien met een missie. Het verschil tussen Breivik en deze moslimjongeren die zulke plaatjes maken en gebruiken als profiel, hebben dezelfde minderwaardigheidscomplex. Het verschil is dat die ene verpakt het namens het christendom zoals Breivik en de andere namens de islam. Maar de stoornis is precies hetzelfde. Aan zulke wanen leed ook Hitler, Mussolini en andere dictators. Het verschil is dat dictators zoals Hitler en Mussolini iets slimmer waren en wisten door de juiste omstandigheden naar boven te klimmen om aan de macht te kunnen komen. Duik je in het leven van Hitler, dan zie je dat hij precies aan dezelfde stoornis leed. Namelijk dat hij zich geroepen voelde en Duitsland moest redden van de vernederingen die het onderging door de WOI. Hitler net als Breivik zocht een zondebok, creëerde doemscenario’s dat de wereld veroverd wordt door joden en dat zij de oorzaak waren van alle ellende in Duitsland. Breivik had dat ook met moslims en extremistische moslimjongeren geloven ook in de waan van ‘ongelovigen’, de ‘vijanden’ van de islam.

Al deze mensen lijden aan allerlei minderwaardigheidsstoornissen en hebben feitelijk dringende hulp nodig. Weliswaar van eigen gemeenschap die hen wakker moeten schudden. Je moet vooral niet zulke jongeren strelen en hen in die waan laten geloven. Het is daarom de taak van imams om hierop in te gaan, dat ze met deze jongeren praten in samenwerking met de gemeenschap. Want anders blijven ze geloven in die illusie dat ze hun missies moeten voltooien. Zonder hulp zullen hun fantasieën alleen maar toenemen en diegene die echt het zwaarste leidt aan de stoornis, zal niet schromen om op een gegeven moment geweld te gebruiken. Een goed voorbeeld is Mohammed B. of Mohamed Marrah (Toulouse, Frankrijk). Op een dag staan ze op en raken ze overtuigd dat ze actie moeten ondernemen. Je merkt ook vaak dat ze altijd ook een ‘boodschap’ achterlaten met hun ideologieën erin waarom ze zo’n actie hebben ondernomen. Net zoals Breivik, Hitler etc, schrijven zij ook een brief of soms zelfs een boek met al hun ‘idealen’ erin. Dit allemaal om te geloven dat zij zeer belangrijk zijn voor de wereld en dat ze de mensheid willen redden van een groot probleem.

Wil je reageren of de reacties lezen, klik dan hier.

Badr Youyou