Zijn angsten afkomstig van influisteringen van de duivel?

Devil's whisperEerder werd aan mij de vraag gesteld of ‘angst’ en ‘fluisteringen’ van onzekerheid ook door de influisteringen van de duivel komen. Het volgende was mijn vluchtige reactie daarop:

Angst komt niet van de duivel, maar is afkomstig van onze eigen gevoelens. Niet alleen de duivel kan influisteren, maar dat doet de mens bij zichzelf ook. Het milieu waarin je opgevoed wordt, bepaalt sterk hoe je over jezelf denkt. Ruw gezegd: Ben je positief opgevoed, dan denk je ook positief over jezelf. Ben je negatief opgevoed, dan denk je negatief over jezelf. In het geval van angst die te maken heeft met eigen onzekerheid, laag zelfbeeld die veroorzaakt wordt door onderwaardering en onderschatting van jezelf, ga je dan gedachten nahouden die gebaseerd zijn op eigen zelf gecreëerde angst. Daar heeft de duivel niets mee te maken. De duivel heeft maar één taak: dat je de dingen doet die haram zijn. Stel je hebt angst om te falen op school of angst om te trouwen, bindingsangst, verlatingsangst, of je hebt fobieën, zoals bang om naar buiten te gaan, bang voor vernauwde ruimtes (claustrofobie), vliegangst, smetvrees et cetera. Dat zijn allemaal angsten waar de duivel niets mee te maken heeft, maar zijn eerder emoties/ gevoelens die gebaseerd zijn op je eigen levenservaringen die je vanaf je kinderperiode hebt opgebouwd. Kortom: ze hebben te maken met je eigen psychologische/ geestelijke ontwikkeling.

Je voorbeeld van angst om te kunnen trouwen heeft dan puur te maken met de onzekerheid van iemand’s persoonlijkheid. Hoe men daar achter kan komen is door de persoon zich af te vragen waarom hij/zij die angst heeft. Een van de redenen bijvoorbeeld is dat de persoon bang is om opnieuw gekwetst te worden. Sommigen zijn hier bang voor. Ze hebben daar ervaring mee en dus vertrouwen ze niemand meer om een relatie mee aan te gaan.

De rol van de duivel is slechts om het harame te plegen. Het maakt hem niet welke keuzes je in je leven maakt, maar wel dat die keuzes zullen leiden naar het harame. Dat is zijn enige gebied. En naast de duivel zoals ik eerder zei, heb je ook nog je eigen ‘nafs’ (je ikke) die ook soms tegen je zegt om slechte dingen te begaan. Niet alles komt van de duivel, maar veel ook van jezelf. God vermeld in de Koran:

“De ziel (nafs) is iets wat tot het kwaad aanzet, behalve wanneer mijn Heer erbarmen heeft.” (12: 53)

Badr Youyou