Ik ben toch zeker ‘zwarte piet’ niet?

zwartepiet kindslaafAls je je druk maakt om het ‘racisme’ rondom ‘zwarte piet’, dan zou ik me eerder druk gaan maken om de term ‘buitenlander’. Want ik vind de term ‘buitenlander’ voor iemand die 30/ 40 jaar in Nederland woont met ook nog de Nederlandse nationaliteit erger dan ‘zwarte piet’.

Zwarte piet is een fictief figuur (al gaat het in het oorspronkelijke verhaal wel om een echte slaaf), maar een ‘buitenlander’ dat is haast iedereen die de Nederlandse taal met een accent spreekt of een uiterlijk heeft die niet ‘Arisch’ of ‘blank’ is. Het feit ook dat mensen gepolariseerd worden in ‘zij’ en ‘wij’ is nog erger dan ‘zwarte piet’.

Investeren in het onderwijs om een ‘wij-samenleving’ te creëren en het bestrijden van discriminatie op het gebied van werk et cetera, zijn vruchtbaardere handelingen dan klagen over een symbolisch feest dat geen bijdrage levert aan racisme, maar waar men slechts over klaagt omdat het ‘symbolisch’ zou zijn voor de oorspronkelijke slavernij.

Dat zwarte piet zijn oorsprong aan de slavernij te danken heeft, dat zal alleen een onwetende dwaas betwisten. Dat verhaal van zwart geworden door roet heeft natuurlijk iemand ooit uit zijn duim gezogen om het verhaal wat minder racistisch te maken. Zie onderstaande link bijvoorbeeld over de oorsprong van zwarte piet.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3531694/2013/10/23/Geen-twijfel-Zwarte-Piet-stamt-af-van-kindslaven.dhtml

Nu ik dit heb gezegd, ben ik van mening dat mensen ook niet moeten overdrijven en gaan blijven hameren om de traditie af te schaffen of te veranderen, want zoals ik eerder zei, de reden waarom men hierover klaagt is niet eens om het feit dat het zou leiden tot racisme, maar eerder vanwege de symboliek ervan. Men associeert het met racisme en dat is iets heel anders dan dat het echt tot racisme zou leiden. Weinig mensen zien dit verschil terwijl dit erg cruciaal is.

Voor moslims geldt het dat ze geen sinterklaasfeest mogen vieren, want je mag niet je kind laten geloven in een fictief figuur die ook nog heilig zou zijn. Het is niet eens zo zeer vanwege het feit dat het een feest is dat niet religieus is, maar eerder om het feit dat je tegen je kinderen gaat liegen en dat jarenlang moet volhouden. Niet-moslims hebben deze ethische islamitische waarde niet om tot deze conclusie te kunnen komen, maar wij (moslims) wel. Om die reden dus kunnen wij geen sinterklaas vieren. Maar indien je de vraag stelt of je kind wel zou mogen gaan naar zo’n feest en dat meemaken, dan is het antwoord: ‘ja’, zolang je maar niet hem laat geloven dat sinterklaas echt is. Het is dus niet zo zwart/wit allemaal dat je alles moet verbieden of alles moet toestaan.

Badr Youyou

Advertenties