Het antwoord op de crisis komt uit Griekenland

Dit is de toekomst. Wil je in een wereld leven waar banken niet de baas zijn, waar de overheid niet voor jou bepaald hoe je moet leven om de conglomeraten rijk te maken. Dan laat deze documentaire van Tegenlicht je niet ontgaan. Dit is hoe het moet en niet hoe het huidige monetaire stelsel ons voorschotelt hoe het zou moeten zijn. De documentaire vertelt het initiatief van de Griekse burgers die onderling handel verrichten zonder tussenpersonen. 

Wat o.a. aan bod komt:

Boeren en bedrijven die geen tussenpersonen hebben, maar rechtstreeks hun producten aan de consument verkopen voor een veel lagere prijs. Burgers die in opstand komen tegen het verkopen van water aan multinationals. Mensen die een theatervoorstelling met voedsel betalen ipv met geld. Dat voedsel rechtstreeks naar tehuizen zonder tussenpersoon.

Naomi Klein komt ook aan het woord die befaamd is dankzij haar boek genaamd The Shock Doctrine die trouwens een aanrader is om te lezen.

Wie op mij veel indruk heeft gemaakt is de econoom Tomáš Sedláček die ik nog niet eerder kende. Hij is de hoofdgast in de documentaire en legt je in makkelijke taal uit waarom de huidige economie niet werkt en dat we moeten teruggaan naar de basis, namelijk dat we om elkaar moeten geven en niet met getalletjes moeten werken.

Kortom ethiek komt weer terug in de Griekse economie en dat is waar de hele documentaire over gaat. Deze mensen hebben dit ontdekt, wat de islam al 1400 jaar zegt, maar helaas de moslims zelf hebben vergeten of vooral hebben genegeerd. Wij net als niet-moslims hollen achter de huidige monetaire stelsel die feitelijk van ons slaven heeft gemaakt terwijl we tegelijkertijd menen God te aanbidden. Zonder dat we het weten aanbidden wij meer de god van de portemonnee. Alleen willen we dat niet echt toegeven.

Badr Youyou

Bekijk ook de Meet Up van Tegenlicht:

Advertenties