Een misverstand over het soefisme wegnemen

Soefi-jihad armyHet valt sterk op dat de algemene gedachte die er heerst, is dat het soefisme slechts gaat over het reinigen van de ziel en dat soefi’s niets met geweld hebben. Een soefi wordt alleen geassocieerd met vrede zoeken met zichzelf en anderen, innerlijke ontwikkeling en het onderhouden van ‘contact’ met God. Deze opvatting is vooral sterk aanwezig sinds de afgelopen eeuw. Uiteraard is dat maar voor een gedeelte waar. Wie de geschiedenis van het soefisme en van grote soefi krijgsheren en leiders kent, weet beter.

Wist je dat de bekendste strijders in de islamitische wereld voornamelijk soefi’s waren? Ik zit hier onder op een rij een paar bekende soefi’s die jihad hebben gepleegd tegen bezetters en hun vijanden destijds met een link naar Wikipedia over hun leven. Dit zijn maar echt een paar die ik noem en lang niet alles. De lijst is veel langer. De bedoeling is dat je een beeld krijgt over de illusie dat soefi’s geen jihad verrichten. Want ook vandaag de dag vind je soefi’s die jihad verrichten tegen hun vijanden. Het verschil tussen jihad van de soefi vergeleken met die van terroristen zoals Al Qaida is dat de soefi’s niet terroristisch zijn. Neem het voorbeeld van de Naqshbandi Jihad Leger uit Irak. Die vechten tegen de Amerikanen, maar zijn geen terroristische groep. Al worden ze wel zo beschreven door de Amerikanen en Westerse media. In tegenstelling tot Al Qaida plegen zij geen aanslagen tegen de Irakezen of buitenlanders die daar zijn voor vredige missies. En sowieso kijken ze niet vijandig naar het Westen of niet-moslims en dergelijk. Lees hier meer over groep:

http://en.wikipedia.org/wiki/Army_of_the_Men_of_the_Naqshbandi_Order

In Syrië vechten tussen de 25 en 30 soefi groepen tegen de tiran Assad. Een van de groeperingen die uit meerdere groepen bestaat is de Islamitische Soefi Bevrijders:

https://www.facebook.com/Ahrar.Alsofia.Alislamia?fref=ts

Zie ook:

https://www.facebook.com/syriansufirevolution

De volgende lijst bestaat uit namen van grote strijders en sultans die allemaal qua stroming soennitisch en soefi waren. Sommigen hebben uit hun tijd gestreden tegen de kruisvaarders en anderen tegen de Europese imperialisten:

– De Koerd Salah Addien Al Ayoubi, beter bekend als Saladin, was een Ash’arie Shafi’ie soefi:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Saladin

– De Riffijn Abdel Karim Al Khattabi uit Marokko was een Ash`ari Maliki soefi:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mohammed_Abdelkrim_El_Khattabi

– Omar Al Mokhtar uit Libië was Ash`ari Malik soefi:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Omar_Mukhtar

– Hassan Al Banna, stichter van de Moslim Broederschap:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hassan_al-Banna

– Izz Addien Al Qassam uit Syrië maar later in Palestina leefde. De militaire tak van Hamas heet ook Al Qassam en die naam is dus op zijn naam gebaseerd. Hij was een grote strijder tegen de zionisten en de Britten.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Izz_ad-Din_al-Qassam

– Abdel Kader De Algerijn die tegen de Fransen streed:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Abd_al-Kader

– Yusuf Ibn Tashfien van de Maliki, Ash`ari stroming:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Yusuf_ibn_Tashfin

– Alp Arslan was een soefi Ash`ariet:

http://en.wikipedia.org/wiki/Alp_Arslan

– Qutuz uit Egypte was een Ash’ariet:

http://en.wikipedia.org/wiki/Qutuz

Dahir Baibars uit Egypte van Turkse komaf:

http://en.wikipedia.org/wiki/Baibars

Bayezid I, Sultan van het Ottomaanse rijk was een Maturidi, Hanafiet:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bayezid_I

Sultan Mohammed El Fatih of beter bekend als Mehmet II uit Turkije was ook een Maturidi Hanafi soefi leider:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mehmet_II

Sultan Sulayman I uit Turkije is Maturidi Hanafi:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Süleyman_I

Sultan Selim 2 ook uit Turkije is Maturidi Hanafi:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Selim_II

En ik kan zo nog doorgaan. De lijst is nog veel langer, maar wilde hiermee gewoon een idee geven om de mythe bij sommigen weg te halen dat het soefisme alleen maar een ‘zweverige’ orde is. Dat beeld is vooral hier in het Westen zo verspreidt. In de islam is het plegen van de jihad in de zin van strijd altijd een onderdeel die bij het geloof hoorde. Alleen dien je het niet te verwarren met het jihadisme van de extremisten van tegenwoordig. De jihadisten van nu zijn voornamelijk salafisten wiens ideologie gebaseerd is op het begrip van jihad bij de stichter Mohammed Ibn Abdul Wahhab die het op zijn beurt overgenomen heeft van ideeën van Ibn Taymiyyah. Vandaag de dag wie deze ideologie toepast zijn dus zoals ik zei de wahhabisten en de deobandies (Afghanistan en Pakistan) die zelf ook beïnvloedt werden door het wahhabisme.

Ik vergat te melden dat landen die het soefisme als de officiële stroming hadden waren o.a. de Seltsjoeken en het Ottomaanse rijk.

Badr Youyou