Een stap naar achteren is twee stappen vooruit

Bow-ArrowHet erkennen van je tekortkoming is weliswaar een stap terug naar achteren, maar het is tegelijkertijd zo een die je naar achteren neemt om je voor te bereiden voor een grotere stap naar voren. Om een pijl te schieten moet je het eerst naar achteren trekken zodat je het nog krachtiger wegschiet. Dit is in feitelijk met onze zelfontwikkeling ook het geval. Hoe meer je naar jezelf kijkt, hoe beter je ontwikkelt.

Als je kennis opdoet, dan doe je dat niet om slechts informatie in je brein op te slaan. Je vergaart kennis om op de eerste plaats jezelf te ontdekken zodat je dus ontwikkelt. Met ontwikkeling bedoel ik hier niet: studeren, diploma halen, werk vinden et cetera… Al deze dingen zijn slechts om jezelf een materieel bestaan te ‘garanderen’. Met zelfontwikkeling bedoel ik meer het ontwikkelen van je innerlijkheid. Het vinden van harmonie en balans in jezelf. Dus zorg er niet alleen voor dat je kennis vergaart om je materieel te ontwikkelen, maar op de eerste plaats om je geestelijk te ontwikkelen.

Door te erkennen dat je soms een stap of meerdere terug moet nemen, erken je ook dat je een mens bent en dus fouten hebt gemaakt. Het corrigeren van fouten betekent het verbeteren van die stappen die je maakt zodat je steeds de juiste stappen neemt die je automatisch leiden naar de juiste weg.

Hoe meer je op jezelf let, hoe beter je ontwikkelt en hoe meer licht uit jezelf komt. Het beste licht is het licht dat afkomstig is uit een bron en niet het licht dat gereflecteerd wordt in een spiegel. De maan reflecteert het licht van de zon, maar die zal nooit het licht van de zon evenaren daar de maan dat licht slechts van de zon heeft ‘geleend’. Wees dus niet als een maan die licht pikt van anderen, maar de bron die zijn eigen licht geeft.

Badr Youyou

Advertenties