Sharia als pad naar de bron naast de andere paden

sourceHet leven is als een bron van water waar we met zijn allen naar toe willen gaan. Die bron heeft verschillende paden en rivieren gecreëerd. Een ieder van ons volgt een van die paden om bij de bron te komen. Hoe verschillend die paden ook zijn, ze leiden allemaal naar die bron. Sommigen zijn makkelijk te volgen en te beklimmen, anderen weer moeilijk. Allemaal niets mis mee. Alleen God weet waarom het voor die ene moeilijker is en voor de andere makkelijker. God is alwijs. De een heeft meer nodig dan de ander en daarom bepaalt Hij als enige welk pad iemand volgt. Maar het gaat fout wanneer iemand roept dat zijn pad het enige ware pad is en dat hij die van anderen als de foute paden beschouwt. Weet je welke enige paden niet de juiste paden zijn? Dat zijn de paden die sommigen gebruiken die niet als doel hebben om naar de bron te gaan, maar om naar onrechtvaardigheid te streven. Hebzuchtigen, mensen die naar macht streven et cetera. Mensen met een ziekte in hun hart zoals God ze in de Koran beschrijft die er op uit zijn om anderen niet te leiden naar de bron, maar naar hun satanische doeleinden.

Alle religies zijn paden die naar God leiden. Iedere mens die handelt naar zijn fitrah en op zoek is naar de waarheid al heeft hij die allang niet gevonden, zit nog steeds op het juiste pad dat leidt naar de bron. Wellicht zal hij daar langer over doen en misschien zal hij sterven zonder de bron te bereiken, maar belangrijk is dat hij constant zijn pad heeft gevolgd, want zijn hart is rechtvaardig en zijn intentie was zuiver.

Wist je dat de betekenis van het woord ‘sharia’ letterlijk het pad naar de bron betekent? Als moslim geloof ik dat dus alle paden naar de bron leiden, maar dat de islam als geheel wat dus ook sharia is, het makkelijkste pad is naar de bron. En er zijn een hoop moslims die op het pad van de sharia staan, maar toch die zo verloren zijn in zichzelf dat ze niet eens bezig zijn met het klimmen naar de bron, maar die zich alleen bezig houden met het aanvallen van mensen die de andere paden volgen. Hij komt zelf niet eens bij de bron, want zijn doel is niet het zuiveren van zichzelf, maar anderen af te kraken en roepen dat zijn pad het enige pad is. Zijn dwalend gedrag vertroebelt het water van de rivier die hij volgt dat het haast lijkt of dat pad ‘vervuild’ is. Dit is wat extremisten in feite doen met de islam. Je moet als niet-moslim echt diepgang hebben en verder dan je neus lang is kunnen kijken om te snappen dat het pad van de sharia (islam) er nog steeds staat en dat het naar de bron kan leiden.

Maar wat bedoel ik allemaal met de metafoor dat sharia de makkelijkste pad is? De sharia is de makkelijkste pad omdat de dingen waar de islam naar roept, velen nog niet hebben ontdekt. Het leven is ingewikkeld. Als moslim geloof ik dat God weet waar het leven omdraait. Hij weet als Enige wat voor ons het beste is en om die reden heeft Hij een paar zaken exclusief genoemd waar we ons aandacht aan moeten besteden en hoe wij die ook dienen na te komen. God heeft bijvoorbeeld rente verboden verklaard. De beste economie die er is voor iedereen is een economie die rentevrij is. Er zijn al wat niet-moslim experts die dit feit ontdekt hebben, maar het kost nog veel vallen en opstaan om tot de overtuiging te komen dat we die rentevrij economie dienen toe te passen. De islam is tegen alcohol. Alhoewel de wetenschap steeds meer komt met feiten dat alcohol slecht is, heeft de islam ons al lang geleden vertelt dat we geen alcohol moeten consumeren. Het kost nog veel tijd om geheel te begrijpen dat alcohol niet alleen goed is voor de gezondheid, maar voor de gehele maatschappij om tot de conclusie te komen dat mensen het dienen te vermijden. Zo zijn er nog meer voorbeelden waar de islam mee is gekomen, maar die mensen nog niet beseffen wat voor effect ze hebben op de maatschappij op lange termijn. Hetzelfde met gokken. Als mensen de overtuiging overnemen van de islam dat gokken haram is dan zullen ze snappen dat gokken een ernstige verslaving is die iemand niet alleen depressief maakt, maar ook zijn leven en die van zijn familieleden en iedereen waar hij mee te maken heeft kapot maakt… We klagen over tienermoeders, ongewenste zwangerschappen, over veel depressies, over criminaliteit, over veel scheidingen, over SOA’s, over waarom vrouwen als seksobjecten gebruikt worden, over manieren zoals roddelen, achterklap, het bespieden van mensen… een ellenlange lijst aan richtlijnen waar de islam het over heeft en ons het pad vergemakkelijkt om te leren hoe we onderling met elkaar omgaan zodat we een harmonieuze en vredige samenleving kunnen creëren.

Maar vergis je niet. Deze zaken die ik genoemd heb en nog veel meer, vind je ook op de andere paden. Niet alleen op het pad van de sharia, want iedere mens heeft fitrah in zichzelf en streeft ook naar wat het beste is voor de mensheid. Dat is de reden waarom niet-moslims ook wetten, regels en etiketten hebben die het uitstekend doen en die zelfs hetzelfde zijn als wat de sharia roept. Kijk je naar de Nederlandse normen en waarden, wetgeving en dergelijk, dan vind je die vol zitten met sharia. Hoe mensen hier zich handelen, hoe iedereen het met elkaar eens is dat liegen, bedriegen, hypocriet zijn, het bestelen van anderen, oplichten, mensen dwingen of onder wang zetten en allerlei soorten onrechtvaardigheid, allemaal handelingen zijn die onrechtvaardig zijn. Voor veel handelingen wordt je in Nederland ook erop aangesproken al dan niet vervolgd. Dat zijn dingen die ook van de sharia zijn, die niet-moslims op hun eigen paden hebben. Ze hebben dat bereikt aan de hand van wat zij zelf van hun eigen religies geërfd hebben, maar ook met de tijd door te blijven zoeken naar de bron.

Kortom: we dienen te handelen door onszelf te zuiveren en dat is het volgen van het pad naar de bron in plaats van elkaar’s paden af te kraken. Zoals ik in een eerdere topic zei: God staat niet niet aan de kant van de moslims, maar aan de kant van rechtvaardigheid. Die rechtvaardigheid vind je op alle paden, mits mensen zich gedragen naar hun fitrah en tegelijkertijd hun verstand gebruiken.

Badr Youyou